NOS Nieuws

Geldstortautomaten voor ondernemers vanaf 31 maart weer in gebruik

Vanaf 31 maart gaan stap voor stap de geldstortautomaten weer open. Banken en Geldmaat, de beheerder van de geldautomaten, hebben een veilige bescherming ontwikkeld tegen een nieuw soort plofkraken.

De zogeheten sealbag-automaten, waar ondernemers contant geld kunnen afstorten, waren sinds begin januari voor het overgrote deel afgesloten door een nieuwe gevaarlijke vorm van plofkraken. Daarbij konden er niet-ontplofte explosieven in de geldautomaat achterblijven.

Op 22 januari gingen 40 geldstortautomaten met permanente bewaking erbij weer open, ook werden ze elke dag leeggehaald. De resterende 450 geldstortautomaten zouden pas volgen als er een structureel veilige bescherming gevonden was. De veilige oplossing behelst onder meer dat ondernemers voortaan een geldstorting vooraf moeten aanmelden bij hun bank.

Om te beginnen zullen op 31 maart 250 geldstortautomaten heropend worden, gevolgd door wekelijks 10 tot 15 automaten in de periode hierna. Tegen de zomer zijn dan alle sealbag-automaten weer in bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl