Een sealbagautomaat
NOS NieuwsAangepast

Winkeliers roepen consumenten op te pinnen na sluiting sealbagautomaten

MKB Nederland en de Nationale Winkelraad roepen consumenten op vooral te pinnen. Dit doen ze omdat alle banken en Geldmaat op advies van de politie voorlopig alle sealbagautomaten sluiten. Hierdoor kunnen winkeliers op veel minder plaatsen contant geld storten. Volgens de brancheverenging blijven er zo eigenlijk onacceptabel weinig stortautomaten over.

De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een nieuwe vorm van plofkraken deze week. Daarbij kunnen niet-ontplofte explosieven achterblijven die een gevaar vormen voor gebruikers, medewerkers en voorbijgangers.

"Er waren te veel veiligheidsrisico's op dit moment om ze open te houden", zegt Aleid van der Zwan van Nederlandse Vereniging van Banken in het NOS Radio 1 Journaal. "In overleg met de politie hebben we toen besloten alle automaten direct te sluiten."

Alternatieven

In sealbagautomaten kunnen ondernemers contant geld uit hun onderneming in een afgesloten plastic tas bij de bank inleveren en op hun rekening laten storten. Nu die automaten dicht zijn, moeten ondernemers hun contanten voorlopig storten bij de circa 1000 geldstortautomaten van de banken en Geldmaat in Nederland. Maar volgens de brancheverenigingen zijn veel van die automaten niet toegankelijk voor alle winkeliers.

De Vereniging van Banken laat weten aan andere oplossingen te werken. Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. Ook kijkt de NVB of het mogelijk is een aantal sealbagautomaten binnenkort weer te openen met een beveiliger ernaast en zoekt naar meer alternatieven. "Door de huidige lockdown zijn er minder winkels open en de horeca is dicht en daardoor is er minder cash in omloop. Dus er zullen minder ondernemers last van hebben", zegt Van der Zwan. "Maar we willen wel een permanente oplossing bieden."

Cash op de markt

Een andere groep die regelmatig gebruik maakt van de automaten, zijn marktkooplieden. Zij vinden het besluit om de machines voorlopig te sluiten "begrijpelijk, maar heel jammer", aldus een woordvoerder van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, de belangenvereniging voor marktkooplui.

"Het storten van geld is nu niet onmogelijk, maar de ondernemers moeten er nu een omweg voor maken of het geld mee naar huis nemen. En dat brengt weer andere risico's, zoals berovingen, met zich mee", zegt de woordvoerder.

Hoewel er steeds meer gepind wordt op de markt, zeker in coronatijd, denkt de vereniging niet dat contante betalingen snel zullen verdwijnen. "Ondernemers gebruiken nog contant geld, vanwege de hoge kosten voor pinnen." Daarmee blijft de behoefte aan stortautomaten bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl