NOS Nieuws

Duizenden zeeschildpadden raakten verlamd door kou, en worden opgevangen in Texas

Natuurorganisaties en vrijwilligers hebben de afgelopen dagen in Amerikaanse staat Texas duizenden zeeschildpadden gered vanwege de extreme kou. De dieren kunnen niet goed tegen de lage temperaturen. Als het zeewater onder de tien graden komt, kunnen de schildpadden verlamd raken omdat de koudbloedige dieren niet zelf hun temperatuur kunnen regelen. Veel schildpadden sterven aan die 'koude verdoving' omdat ze verdrinken of gewond raken als ze ergens tegenaan botsen.

De dieren komen massaal aan land op het eiland South Padre. Inmiddels zijn zo'n 4700 zeeschildpadden gered en naar een conferentiecentrum gebracht. De organisatie Sea Turtle Inc. noemt de situatie "ongekend". Normaal gesproken komen in de winter zo'n honderd tot vijfhonderd schildpadden aan land in het zuiden van de staat.

In het conferentiecentrum worden de duizenden dieren warm gehouden:

Vrijwilligers redden duizenden zeeschildpadden in Texas vanwege winterweer

Als de temperaturen weer stijgen en het zeewater warmer is geworden, zullen de schildpadden worden vrijgelaten.

In Texas is het in ruim 30 jaar niet zo koud geweest als in de afgelopen dagen. In de stad Dallas, waar het normaal gesproken in februari rond de 10 graden is, was het kwik maandag gedaald tot -18. Bij miljoenen huishoudens viel de stroom uit. Door het winterweer in de VS zijn zeker 21 mensen overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl