Vistuig op het strand bij de Brouwersdam
NOS Nieuws

Onderzoek: Nederlandse stranden steeds schoner

De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden.

De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden. Tussen 2001 en 2010 werden er gemiddeld 388 stukken afval op honderd meter strand gevonden. Tussen 2011 en 2020 lag dat aantal op 282 stuks afval. "De dalende trend is goed nieuws en geeft hoop", zegt Ewout van Galen van de stichting. "Laten we alles op alles zetten om deze trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee."

Vooral de hoeveelheid ballonnen en visserijafval daalde significant. "Ballonnen zijn verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval. Hoewel afval uit de visserij nog steeds op nummer 1 staat, wordt het minder gevonden."

Ook Jutter Ruth Nederveen ziet dat er minder plastic op de stranden ligt:

Jutter Ruth ziet schonere stranden: 'maar vispluis blijft grote boosdoener'

Volgens de stichting zijn er drie oorzaken voor de verbetering op de stranden. Zo is er meer aandacht voor zwerfafval, vooral voor plastic in de zee. "Daardoor groeit het draagvlak voor de aanpak van het afval", zegt Van Galen.

Daarnaast is er lokaal, nationaal en internationaal beleid dat goed werkt. Als voorbeelden worden verboden op het oplaten van ballonnen genoemd, een nationaal verbod op gratis plastic tasjes en internationale wetgeving tegen het dumpen van afval op zee.

De stichting wijst in haar onderzoek naar de schonere stranden ook op de rol van de visserij. Er lopen projecten om afval uit de zee op te vissen en om het vispluis, de bescherming van netten, duurzamer te maken.

Nog steeds te veel

Daarnaast ziet de stichting dat burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich steeds meer inzetten voor een schone zee en stranden. "Door bijvoorbeeld het strand op te ruimen en de faciliteiten voor afvalafgifte in havens te verbeteren."

Van Galen is blij met de aandacht voor het afvalprobleem in de kustgebieden. Zo juicht hij het besluit van het kabinet over statiegeld op blikjes toe. Dat gaat op 31 december 2022 in. Maar volgens Van Galen belandt er nog steeds te veel afval op de stranden. "Over de hele periode van twintig jaar ligt het gemiddelde op 330 stuks afval per 100 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl