NOS NieuwsAangepast

Cyberaanval op UvA en HvA: 'Toegang derden tot ict-systemen'

De Universiteit en Hogeschool van Amsterdam hebben te maken met een aanval op hun ict-systemen. Dat melden de onderwijsinstellingen op de servicepagina's van hun website. Wat de aanval behelst, wat de omvang is en wie erachter zit is op dit moment allemaal onduidelijk.

De instellingen willen niet zeggen welke systemen precies getroffen zijn, slechts dat "onbekende derden zich toegang hebben verschaft tot de ict-omgevingen". Ook zullen ze de komende tijd "proactief systemen tijdelijk uitzetten", staat in de verklaring. "Deze systemen en de informatie in die systemen zijn op dat moment niet beschikbaar". De UvA en HvA zeggen te begrijpen dat dat voor overlast zal zorgen.

Regeringspartij VVD spreekt over een heel ernstige zaak. Kamerlid Wiersma wil dat minister Van Engelshoven alle ict-systemen op hogescholen en universiteiten laat checken.

Deze week werden de servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ook al gehackt. Die organisatie gaat onder meer over de verdeling van subsidies voor wetenschappelijk onderzoek. Alle subsidiebeoordelingen zijn daar stilgelegd vanwege de hack. Ook alle mailadressen van de NWO zijn door de hack onbruikbaar.

Vorig jaar werd bekend dat hackers toegang hadden gekregen tot de systemen van de Universiteit Maastricht. Het bleek te gaan om een ransomware-aanval, waarbij systemen onbruikbaar worden gemaakt totdat er losgeld is betaald. De universiteit betaalde de hackers 30 bitcoin, toen omgerekend zo'n 200.000 euro om de gijzeling van hun systemen te staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl