In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Tata Steel: zwarte sneeuw komt door niet goed afgedekte kolenberg

Tata Steel bevestigt dat de zwarte sneeuw, die afgelopen weekend te zien was op foto's van de omgeving van het bedrijf, het gevolg is van een fout. Een van de kolenbergen is vorige week niet goed afgesloten.

Om bij harde wind verwaaiing van kolengruis te voorkomen, dekt het bedrijf kolenbergen af. "We dekken ze altijd af met pulp", zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws. Zo ook vorige week. "We wisten dat het ging waaien, en hebben daarom maatregelen genomen. Maar bij een van die kolenbergen was die laag niet volledig dekkend."

Het bedrijf vind het heel vervelend dat het kolengruis alsnog is verwaaid. Hoewel de sneeuw inmiddels is gesmolten, is er in het betreffende gebied wel een zwarte laag achtergebleven, die het bedrijf nu schoonmaakt.

Honderden aangiftes

De foto's van de zwarte sneeuw kwamen in het nieuws dankzij de stichting Frisse Wind Nu, een milieugroepering opgericht door bezorgde omwonenden van de hoogovens, die zich heeft aangesloten bij de zaak die advocaat Benedicte Ficq tegen de staalgigant aanspant. De fabriek zou "de gezondheid van mens en dier moedwillig schaden", aldus de advocaat.

Afgelopen week deden honderden mensen aangifte tegen het bedrijf. Waarschijnlijk naar aanleiding van de foto's van de zwarte sneeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl