NOS Nieuws

Europees Geneesmiddelenagentschap buigt zich over goedkeuring Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft de aanvraag binnen om het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen te beoordelen. Het is het vierde vaccin dat in Europa het eindbeoordelingstraject in gaat.

Nederland heeft er 11,3 miljoen doses van besteld en er is maar één prik nodig van het Janssen-vaccin, dat onder moederbedrijf Johnson & Johnson valt. Op koelkasttemperatuur blijft het veel langer goed dan bijvoorbeeld de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die nu worden gebruikt.

Begin deze maand vroeg Janssen de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) om versnelde toestemming om het coronavaccin op de markt te brengen. De Verenigde Staten hebben 100 miljoen doses van het vaccin besteld voor een bedrag van bijna een miljard euro.

In Nederland zal het Janssen-vaccin vooral gebruikt worden om gezonde mensen tussen 18 en 60 jaar te vaccineren. Het biedt volgens de eerste tussentijdse resultaten een bescherming van 66 procent tegen de ziekte covid-19 en 100 procent tegen ziekenhuisopname. Bij de mensen die nog wel ziek worden, verloopt de ziekte een stuk minder ernstig.

Als de vaccins die de Europese Unie heeft gereserveerd allemaal worden goedgekeurd en allemaal volgens afspraak worden geleverd, dan is Janssen de grootste leverancier. Omdat er maar een prik nodig is, kunnen er met de 11,3 miljoen doses die zijn besteld ongeveer evenzoveel Nederlanders worden gevaccineerd.

Half maart

In december startte het EMA al een zogenoemde rolling review voor dit kandidaat-vaccin. In die procedure deelt de farmaceut resultaten uit eerdere fases van het onderzoek, zodat de beoordelaars die alvast kunnen bekijken en daar vragen over kunnen stellen.

Het beoordelingscomité van het EMA verwacht half maart een advies te kunnen geven. De farmaceut zegt paraat te staan en meteen te willen leveren als de goedkeuring is afgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl