Het westnijlvirus wordt overgebracht door muggen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Mug doodgeslagen? Stuur hem op naar de universiteit van Wageningen

Wie een mug doodslaat, kan die vanaf vandaag opsturen naar de muggenspecialisten van Wageningen University. De wetenschappers willen weten of het extreme winterweer van de afgelopen week effect heeft gehad op de muggenpopulaties.

Uit eerder onderzoek is bekend dat vooral een variant van de gewone huissteekmug, de Culex pipiens molestus, in de winter actief blijft. Ze overleven de wintermaanden in kruipruimtes en kelders. De muggenspecialisten willen die eerdere bevindingen met dit onderzoek bevestigen.

Daarnaast willen de onderzoekers weten waar de muggen vooral voorkomen, bij welke dieren ze bloed drinken en of ze ziekteverwekkers dragen.

Westnijlvirus

Afgelopen zomer had Nederland voor het eerst te maken met het westnijlvirus. Dat wordt door muggen overgedragen, die bloed van besmette vogels hebben gedronken. Besmettingen doken op in de omgeving van Utrecht en Arnhem, schrijft Omroep Gelderland.

Door doodgeslagen muggen te onderzoeken, kunnen de onderzoekers mogelijk iets zeggen over de kans dat dit virus deze zomer weer opduikt. Er wordt ook gezocht naar het usutuvirus, een eveneens door muggen overgedragen besmetting waar merels op grote schaal aan bezwijken.

Dode muggen kunnen tot 16 maart worden ingestuurd. Hoe dat precies moet, staat op de website van Wageningen University.

Advertentie via Ster.nl