Geert Wilders
NOS Nieuws

Turkije start onderzoek naar Wilders vanwege Twitterberichten

Turkije start een justitieel onderzoek naar PVV-leider Geert Wilders voor het beledigen van president Erdogan. Dat onderzoek heeft te maken met Twitterberichten van Wilders.

Het gaat om berichten die de Nederlandse politicus gisteren heeft gepost. Hij plaatste toen onder meer een plaatje van Erdogan met de tekst 'terrorist' erbij. In een ander bericht noemde hij Erdogan een "levensgevaarlijke islamist die aanzet tot haat en terreur, ook hier in Nederland".

Het gaat onder meer om deze tweet:

De PVV-leider twitterde meerdere keren over Erdogan. "Stem Rutte uit het Torentje op 17 maart en dan zal ik korte metten maken met de invloed van de islamist Erdogan in Nederland", plaatste hij gisteren ook op het sociale medium.

Een jaar geleden deed Erdogan al aangifte tegen Wilders. Ook dat besprak de politicus gisteren. "Erdogan heeft zelfs aangifte tegen me gedaan in Turkije en wil me daar achter de tralies. Het wordt tijd dat Rutte lef toont en de terrorist Erdogan aanpakt, zijn invloed in Nederland stopt, Turkije uit de NAVO zet en de Turkse ambassadeur uitwijst."

De tweets werden gepubliceerd op de dag dat Kamerleden vroegen aan het kabinet om een nu nog vertrouwelijk rapport over de rol van Erdogan bij de opkomst van het salafisme in Nederland zo snel mogelijk openbaar te maken. De analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kreeg overigens veel kritiek.

Wilders wilde, samen met Kamerlid Van Kooten-Arissen, dat de nota naar de Kamer wordt gestuurd. Ze vinden dat er zo snel mogelijk een debat moet worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl