Jacco Verhaeren tijdens Commonwealth Games in 2018 AFP

Maurits Hendriks is nog een jaar als technisch directeur in dienst van sportkoepel NOC*NSF, maar de discussie over wie hem na de Winterspelen van 2022 in Peking moet opvolgen is inmiddels al volop losgebarsten.

Eigenlijk hoeft de gedroomde kandidaat maar aan twee criteria te voldoen, zo klinkt het. Ten eerste: het moet een verbinder tussen sport, politiek en samenleving zijn. Ten tweede: hij moet luisteren naar de naam Jacco Verhaeren.

Geen tweede Maurits Hendriks

Oud-waterpolocoach Robin van Galen meent dat de selectiecommissie die zich na de zomer over Hendriks' opvolging gaat buigen, vooral voor ogen moet hebben dat een frisse wind gaat waaien binnen de inmiddels vertrouwde structuren.

"Belangrijk is dat we niet op zoek moeten gaan naar een tweede Maurits Hendriks. Het is goed om na een periode van 12,5 jaar een aantal zaken te veranderen. We moeten voortborduren op de ingeslagen weg. Zijn opvolger moet een nieuw sausje over het bestaande beleid gieten."

Hendriks staat vooral te boek als een verbinder, zegt Van Galen. "Voor zijn opvolger moet hetzelfde gelden. De technisch directeur van NOC*NSF moet met veel partijen rekening houden. Om die reden zou de nieuwe TD bij voorkeur uit een teamsport moeten komen. Die heeft ervaring met groepsdynamiek en kan mensen met verschillende inzichten laten samenwerken."

Voormalig bondscoach Van Galen: 'Hendriks was hard, meedogenloos, maar fair'

"Anderzijds is een achtergrond in een teamsport geen voorwaarde. Dus staat Verhaeren bovenaan mijn lijstje met belangrijkste gegadigden. Los van zijn kwaliteiten is hij iemand die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Net als Hendriks. Bovendien heeft hij als technisch directeur van de Australische zwembond veel voor elkaar gekregen. En dat was geen gemakkelijke taak."

Eigen visie

Cor van der Geest, gezichtsbepalend in het Nederlandse judo, wil aanvankelijk geen naam noemen als hem gevraagd wordt wie vanaf 2022 de kar moet trekken op Papendal.

"Het moet in ieder geval iemand zijn met verbindende kwaliteiten, die ook nog eens een eigen visie durft te hebben. Mijn gedroomde kandidaat staart zich niet langer, zoals bij Hendriks het geval is, blind op de top-10 ambitie. Je hebt er niets aan om permanent tot de beste tien sportlanden van de wereld te horen als tegelijkertijd de aanvoer van jeugdig talent stagneert."

"Of Verhaeren de verbinder is die we zoeken? Hij voldoet in ieder geval aan het profiel. En zeg eens eerlijk: hoeveel andere geschikte kandidaten zijn er eigenlijk? Dit lijkt me voor Verhaeren een ideaal moment om in te stappen."

Oud-judocoach Van der Geest: 'Er moet een verbinder komen na Hendriks'

Ook voor oud-hockeyer Jacques Brinkman is er maar één kandidaat. "De lijst met gegadigden is heel erg klein en dat is een zorgelijk gegeven. Dat was in 2008 ook al het geval, toen Hendriks uiteindelijk werd aangesteld als technisch directeur van NOC*NSF. Ik geloof dat Toon Gerbrands destijds de enige andere kandidaat was."

"Gerbrands zou deze functie nog altijd kunnen bekleden, al denk ik dat hij inmiddels te veel aan het voetbal gekleefd is om zich daarvan los te maken. Dan blijft er voor mij maar één naam over. Verhaeren is eenzelfde type als Maurits Hendriks. Meteen vastleggen dus, zou ik zeggen."

Verdeeld over de erfenis

Zo eensgezind als ze zijn over wie in Hendriks' voetsporen moet treden, zo verdeeld blijken Van Galen, Van der Geest en Brinkman als hen gevraagd wordt welke erfenis de technisch directeur van NOC*NSF over twaalf maanden nalaat.

Van Galen, coach van de waterpolovrouwen die tijdens Peking 2008 goud pakten, roemt Hendriks. "Hij heeft ervoor gezorgd dat topsport draagvlak heeft gekregen. Ook, of misschien wel juist in politiek Den Haag. Hij heeft bij het ministerie van VWS veel voor elkaar gekregen. Kijk alleen maar naar het aantal grote internationale titeltoernooien en olympische kwalificatietoernooien dat sinds zijn aanstelling in Nederland is georganiseerd. Hij heeft ons land daarmee in de schijnwerpers gezet."

Oud-hockeyer Brinkman over Hendriks: 'Het is goed als er fris bloed komt'

Als hij aan zijn relatie met Hendriks denkt, krijgt Van der Geest vooral een nare bijsmaak in de mond. "In mijn tijd als technisch directeur van de judobond heb ik prima met hem samengewerkt. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik daarbij altijd rekening heb gehouden met de vraag waar de centen vandaan komen."

"Het nare gevoel dat hij zijn plan om het topsportprogramma van de judobond in Papendal onder te brengen er doorheen heeft gedrukt, maakt dat ik niet onverdeeld enthousiast over hem ben. Ik ben er in die kwestie voor mijn gevoel echt ingetuind."

RIVM

"De laatste tijd was hij er bovendien onvoldoende voor de sporters en richtte hij zich te veel op zaken waar hij zich als technisch directeur niet mee moet bemoeien. Het bevreemdt me nog altijd dat hij de Nederlandse sportvelden sloot voordat de regering daartoe opriep. Ik heb het me de afgelopen maanden meermaals afgevraagd: ben je er nou voor de Nederlandse sporters of werk je bij het RIVM?"

Ook Brinkman zet zijn vraagtekens bij de optredens van Hendriks. "Hij speelt in mijn ogen te vaak voor directeurtje, waarbij hij zich belangrijker voordoet dan hij is. Hij mag zich in dat opzicht wel eens nederiger opstellen. Natuurlijk heeft hij het op sportief gebied niet slecht gedaan. Maar je moet nooit vergeten dat de technisch directeur van een sportkoepel zo sterk is als de atleten die hij onder zijn hoede heeft. De olympische ploeg maakt of breekt je."

Fris bloed

Het gaat Brinkman te ver om te stellen dat Hendriks' houdbaarheidsdatum voorbij is. "Toch is het goed dat er fris bloed komt. Maurits weet uit de tijd dat hij nog coach was dat het goed is om nieuwe gezichten naar voren te schuiven. In dat licht bezien is het een slimme zet van hem geweest om Pieter van den Hoogenband te benoemen tot chef de mission van de Zomerspelen in Tokio en Carl Verheijen die rol te laten vertolken bij de Winterspelen van 2022 in Peking. Op die manier staat hij boven en toch tussen de sporters.''

STER reclame