NOS Sport

Hendriks vertrekt volgend jaar als technisch directeur bij NOC*NSF

Maurits Hendriks heeft zijn afscheid als technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF aangekondigd.

De 60-jarige baas van de Nederlandse topsport verklaarde zondag in een uitzending van Studio Sport, dat hij volgend jaar na de Winterspelen in Peking de deur achter zich dichttrekt bij de sportkoepel. Hij is dan ruim twaalf jaar technisch directeur bij NOC*NSF geweest.

Hendriks kondigt zijn afscheid bij NOC*NSF aan: 'Peking einde van de rit'

Hendriks maakte zijn besluit bekend rond de WK afstanden in schaatstempel Thialf in Heerenveen. De Winterspelen in Peking worden, als corona geen roet in het eten gooit, in 2022 van 4 tot en met 20 februari gehouden.

Hendriks heeft als technisch directeur komende zomer nog een andere grote klus te klaren. Dan vinden de Olympische Spelen in Tokio plaats. Die worden door de uitbraak van het coronavirus een jaar later dan gepland gehouden.

Niet te lang blijven zitten

"Je moet oppassen dat je niet te lang blijft zitten", zegt Hendriks over zijn vertrek. "Zeker als de wereld zich in rap tempo ontwikkelt en snel verandert. De gedachte om te vertrekken speelt al een tijdje bij me. Er komt nu eenmaal een dag dat je moet stoppen. Na Peking is logisch."

Technisch directeur Maurits Hendriks (r) en zijn toenmalige rechterhand Jeroen Bijl op de tribune in Rio

Hendriks trad in december 2008 aan als technisch directeur. Hij was de opvolger van Charles van Commenée.

Onder zijn leiding werden tot nu toe op de Olympische Spelen van Vancouver (2010), Londen (2012), Sotsji (2014), Rio de Janeiro (2016) en Pyeongchang (2018) in totaal 91 medailles door Nederland veroverd: 34 keer goud, 27 keer zilver en 30 keer brons.

Hendriks was zelf chef de mission van de Nederlandse olympische ploegen in 2012, 2014 en 2016.

Vlucht vooruit

Onder Hendriks maakte de Nederlandse topsport een vlucht vooruit. De voormalige hockeycoach, die met het Nederlands team goud veroverde op de Spelen van Sydney in 2000, geldt als een perfectionist. Eentje die niets aan het toeval wil overlaten en de ambitie heeft om met de Nederlandse topsporters een vaste plaats in de toptien van de wereld te veroveren.

Om zijn ambitie te verwezenlijken waren scherpe keuzes nodig en veel meer miljoenen aan financiële steun dan gebruikelijk was. NOC*NSF slaagde er de afgelopen jaren in de overheid te overtuigen meer geld in topsport te steken en het topsportklimaat te omarmen.

Soms kon Hendriks in al zijn bevlogenheid ook doorslaan. Zo besloot NOC*NSF voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) sporters die klaar waren en geen medaille hadden veroverd eerder naar huis te sturen. De zogenaamde 'losers-vluchten' leverden Hendriks een stormvloed aan negatieve reacties op.

De technisch directeur gaf later toe dat hij het effect van de maatregel had onderschat. Ook was hij in Brazilië verantwoordelijk voor het wegzenden van turner Yuri van Gelder, die zich in Rio niet aan de afspraken hield en gewoon ging stappen en daardoor een training miste.

Technisch directeur naast chef de mission

Na een grondige evaluatie van de Spelen van Rio de Janeiro besloot NOC*NSF de functie technisch directeur en chef de mission van de olympische ploegen te splitsen.

Bij de Winterspelen in Pyeongchang was Jeroen Bijl, de rechterhand van Hendriks, chef de mission. Voor de Olympische Spelen van Tokio is voormalig zwemmer Pieter van den Hoogenband aangewezen, bij de Winterspelen in Peking heeft oud-schaatser Carl Verheijen die rol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl