NOS Sport••Aangepast

Nadal weer dichter bij ultiem record van 21 grandslamtitels, Russen alom aanwezig

Nadal dendert door naar kwartfinales Melbourne: 'Ga me steeds beter voelen'

Rafael Nadal is nog steeds goed op weg om Roger Federer van zich af te schudden als het gaat om het ultieme record van aantal gewonnen grandslamtitels bij de mannen. Hij bereikte bij de Australian Open de kwartfinales.

De Spaanse nummer twee van de wereld versloeg de Italiaan Fabio Fognini met 6-3, 6-4, 6-2 en is nog zonder setverlies in Melbourne. In de tweede set kwam Nadal een break achter, maar hij maakte de 4-2 achterstand snel ongedaan.

Grandslamrecord

Nadal kan bij de Australian Open zijn 21ste grandslamtitel pakken. Hij is met 20 titels nu nog gedeeld recordhouder met zijn Zwitserse rivaal Federer, die niet meedoet in Melbourne. Novak Djokovic heeft 17 grandslamtitels. Bij de vrouwen hoopt Serena Williams deze week zelfs haar 24ste grandslamtitel te halen.

De speler met de meeste grandslamtitels wordt alom beschouwd als de succesvolste speler aller tijden.

Meeste grandslamtitels mannen

Speler Titels
Roger Federer 20
Rafael Nadal 20
Novak Djokovic 17
Pete Sampras 14
Roy Emerson 12

Nadals volgende tegenstander is Stefanos Tsitsipas, van wie hij in 2019 in de halve finales won. De Griek kreeg een vrije doortocht naar de kwartfinales, omdat zijn Italiaanse tegenstander Matteo Berrettini zich met een blessure afmeldde.

Russische kwartfinale

Naast Nadal schaarden ook twee Russen zich afgelopen nacht bij de laatste acht: Daniil Medvedev en Andrej Roeblev. Zij spelen in de kwartfinales tegen elkaar.

Daniil Medvedev

De als vierde geplaatste Medvedev boekte tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald zijn achttiende overwinning op rij: 6-4, 6-2, 6-3. Daarmee plaatste de winnaar van de ATP Finals en US Open-finalist van 2019 zich voor het eerst voor de kwartfinales in Melbourne.

Roeblev, die als zevende is geplaatst, zag bij een 6-2, 7-6 (3) voorsprong zijn Noorse tegenstander Casper Ruud opgeven met een blessure. "In ieder geval een van ons zal in de halve finales staan", zei Roeblev over de ontmoeting met zijn landgenoot Medvedev.

Terugdenken aan Safin

Met Medvedev en Roeblev komt het aantal Russen in de kwartfinales op drie. Eerder overleefde ook Aslan Karatsev al de vierde ronde. "Fantastisch voor de sport in ons land", vindt Medvedev.

De laatste Rus die bij de mannen een grandslamtitel won, was Marat Safin in 2005. Hij klopte toen Lleyton Hewitt in de finale van de Australian Open, nadat hij bij de laatste vier Federer had verslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl