Thomas Krol heeft in Heerenveen zijn tweede wereldtitel op de 1.500 meter veroverd. Bij de WK afstanden in Thialf reed Krol, die als favoriet aan de start stond, in 1.43,75 naar het goud.

Razendsnelle Krol pakt wereldtitel op 1.500 meter, Nuis en Roest ook op podium Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Titelverdediger Kjeld Nuis moest met 1.44,11 genoegen nemen met het zilver. Nuis, de olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 1.500 meter, kwam 0,36 seconde tekort voor zijn derde wereldtitel.

Met zijn wereldtitel revancheerde Krol zich voor zijn mislukte 1.000 meter van zaterdag. Ook op die afstand stond Krol als favoriet aan de start, maar na twee valse starts werd hij gediskwalificeerd. "Dit is wel de beste revanche die je kunt nemen, denk ik. Gisteren was een grote teleurstelling, want ik had daar ook zeker kans op de wereldtitel", reageerde Krol.

Bekijk hieronder de reacties van Krol en Nuis na de 1.500 meter:

"Het enige wat ik kon doen is me richten op vandaag en hier laten zien wat ik in huis heb. Dit is een fantastische afsluiter van het seizoen voor mij.", zei Krol.

Ook Nuis was tevreden met zijn medaille. "Ik heb mijn beste seizoenstijd gereden, dus wat dat betreft heb ik gewonnen. Maar ik heb wel even gevloekt hoor, toen ik over de streep kwam. Maar chapeau, gefeliciteerd, Thomas is de terechte winnaar. Helaas", zei Nuis.

Brons Roest

Patrick Roest, die donderdag voor de derde keer naast zijn eerste individuele wereldtitel greep op de 5.000 meter, moest nu ook nu genoegen nemen met minder dan het goud. In 1.45,99 reed Roest naar het brons.

Later vanmiddag komt Roest, de drievoudig wereldkampioen allround, ook nog in actie op de 10.000 meter.

De uitslag van de 1.500 meter (m) bij de WK afstanden

Krol was al het hele seizoen ijzersterk op de 1.500 meter. De 28-jarige specialist eindigde bij de laatste acht 1.500 meters die hij reed als eerste of als tweede. Hij won dit seizoen beide wereldbekerraces over 1.500 meter en veroverde ook de Europese sprinttitel.

Bij de WK in Inzell (2019) was Krol ook al de beste op de 1.500 meter. Vorig jaar eindigde hij achter Nuis als tweede.

Het programma van zondag op de WK afstanden NOS

STER reclame