Bekijk de samenvatting van AZ - sc Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

AZ heeft zich in de eredivisie gemengd in de strijd om plek twee. De Alkmaarders rekenden op eigen veld af met Heerenveen, waar een scorende Lasse Schöne het duel nog spannend maakte tijdens zijn plotselinge basisdebuut (3-1).

Schöne mocht het duel starten toen Joey Veerman in de warming-up ineens last kreeg van een blessure.

De Deense international liet zich meteen gelden door vroeg in de tweede helft een voorzet van Siem de Jong van dichtbij binnen te werken, waardoor AZ in de eenzijdige wedstrijd toch nog even aan de bak moest om de punten thuis te houden.

Zekerheidje

Want er leek geen vuiltje aan de lucht nadat Calvin Stengs de rebound van zijn eigen inzet achter Erwin Mulder had geprikt en Jan Paul van Hecke in de eerste tellen na rust Myron Boadu onderuit had gekegeld binnen het strafschopgebied.

Bekijk hieronder de reactie van Calvin Stengs:

Bekritiseerde Stengs: 'Lekker dat je een assist geeft en een goal maakt'

Waar eerst de bekritiseerde Stengs zijn gemiddelde weer wat had opgekrikt, bewees Koopmeiners vanaf de stip nog steeds een zekerheidje te zijn voor de penalty's. Al raakte Mulder zijn gewaagde inzet recht door het midden nog aan met zijn voet.

"De mensen klagen over mijn statistieken", aldus Stengs, die daar ook weer het positieve van inziet. "Alleen maar mooi als jullie het me goed willen zien doen."

De Oranje-international liet weten dat de omstandigheden ondanks het sneeuwvrije veld best zwaar waren. En ook al voldoet Stengs dit seizoen niet altijd aan de hoge verwachtingen, met zijn zesde goal is hij bezig aan zijn productiefste jaar in de eredivisie.

Lasse Schöne in duel met Pantelis Hatzidiakos en Fredrik Midtsjø ProShots

Heerenveen had voor rust vrijwel niets laten zien, maar maakte zich na de knullig weggegeven 2-0 even kwaad.

Zwabberbal

Henk Veerman, niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen, was al dreigend en Ibrahim Dresevic zag zijn zwabberbal met veel moeite worden gekeerd door Marco Bizot, voordat Schöne de Friezen terug bracht in de wedstrijd.

Schöne, die al ruim een halfjaar geen officiële wedstrijd meer speelde, vormde met de sluwe De Jong een gevaarlijk duo. Maar het wedstrijdritme ontbrak, eigenlijk bij beide routiniers om het de Alkmaarders echt moeilijk te maken.

Bekijk hieronder de reactie van debutant Lasse Schöne:

Schöne meteen trefzeker: 'Boven de 30 betekent niet dat alles verdwijnt'

"Mijn lichaam voelt goed, het ging verbazend goed", kijkt Schöne terug op zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht van de Friezen. Woensdag wacht Feyenoord in de kwartfinale van de KNVB-beker, bij winst wacht in de halve finale een thuisduel met zijn oude club Ajax.

In de competitie moet Heerenveen na de nederlaag in Alkmaar genoegen nemen met een plek in de middenmoot. Albert Gudmundsson zorgde namens AZ tien minuten voor tijd namelijk voor de beslissing, nadat Boadu al een keer hard op de lat had getrapt. Met de zege is het gat met nummer twee PSV teruggebracht tot vier punten.

"Ajax is vertrokken. Nu moeten we knokken om de beste van de rest te worden", werpt AZ-trainer Pascal Jansen een blik op de ranglijst.

Statistieken AZ-sc Heerenveen:

STER reclame