Bowe verslaat Leerdam en pakt derde wereldtitel op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Brittany Bowe heeft bij de WK afstanden voor de derde keer in haar loopbaan de wereldtitel op de 1.000 meter veroverd.

De Amerikaanse wereldrecordhoudster versloeg in Heerenveen de Nederlandse titelverdedigster Jutta Leerdam in een direct duel. Bowe reed naar 1.14,12. Leerdam klokte met 1.14,67 de tweede tijd en moest genoegen nemen met het zilver; de wereldkampioene van vorig jaar kwam 0,55 seconde tekort voor het goud.

De Russin Elizaveta Golubeva reed verrassend naar het brons in 1.14,84.

Vorm

Wereldrecordhoudster Bowe was de afgelopen weken al de vrouw in vorm. De 32-jarige Amerikaanse, die in 2015 en 2019 al de wereldtitel veroverde op de 1.000 meter, won dit seizoen beide wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Leerdam na de 1.000 meter in Heerenveen ANP

Leerdam werd dit seizoen wel Europees kampioene sprint, maar de wereldbekers verliepen voor haar minder succesvol. Bij de eerste internationale race over 1.000 meter eindigde ze als vierde en voor de laatste World Cup meldde Leerdam zich af met een gekneusde, dikke en paarse voet.

"Ik heb gestreden en helaas niet gewonnen. Maar ik ben op zich wel blij met zilver op dit moment", reageerde Leerdam na haar race.

Bekijk in onderstaande carrousel de reacties van Leerdam en Bowe:

"Het was echt superzwaar, ik heb gestreden tot de finish. Vorig jaar is het zo snel gegaan, natuurlijk wil ik blijven winnen, maar ik moet ook beseffen dat ik nog wel jong ben en dat ik nog heel veel WK's kan rijden", zei de 22-jarige sprintspecialiste.

"Ik heb veel geleerd van dit seizoen. Mijn beste klassering ooit op de 500 meter, nu zilver, Europees kampioen, Nederlands kampioen... dus ik mag wel blij zijn met dit jaar."

Vrijdag eindigde Leerdam op de 500 meter als vierde.

Ter Mors vijfde

Olympisch kampioene Jorien ter Mors ontbrak bij de laatste twee WK's op de 1.000 meter door blessures. Bij haar rentree op het hoogste podium greep ze zaterdagmiddag net naast de medailles: met 1.15,27 eindigde de wereldkampioene van 2016 als vijfde.

De Russische Olga Fatkoelina, vorig jaar nog tweede achter Leerdam, reed in 1.15,03 naar de vierde plaats.

De uitslag van de 1.000 meter voor vrouwen bij de WK afstanden

Suzanne Schulting, de olympisch shorttrackkampioene op de 1.000 meter, reed in de eerste rit naar 1.16,03. Daarmee eindigde ze bij haar eerste WK op de langebaan als achtste.

Vrijdag reed Schulting, mede door een foutje in de eerste bocht, naar de 14de tijd op de 500 meter.

STER reclame