Militaire regime Myanmar scheldt straffen van duizenden gevangenen kwijt
De militaire legerleiding van Myanmar heeft ruim 23.000 straffen van gevangenen kwijtgescholden, melden de staatsmedia.
De gevangenen worden vrijgelaten ter gelegenheid van een nationale feestdag, zei de militaire leider Min Aung Hlaing in een verklaring. Daarin stond verder dat Myanmar "een nieuwe democratische staat met vrede, ontwikkeling en discipline vestigt" en dat de gevangenen "tot fatsoenlijke burgers moeten worden voor de bestwil van het volk en uit menselijkheid en mededogen".
Bij een gevangenis in de belangrijkste stad Yangon wachten familieleden vrijgelaten gevangenen op:
Vorige week maandag greep het leger onder leiding van juntaleider Min Aung Hlaing de macht in Myanmar, dat pas sinds 2016 een burgerregering had onder leiding van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Daarvoor was Myanmar decennialang een militaire dictatuur.
Sindsdien wordt er in de grootste steden van Myanmar, Yangon en Mandalay, gedemonstreerd, net als in de hoofdstad Naypyitaw. De demonstranten laten zich niet afschrikken door het harde optreden van de autoriteiten en ook niet door de coronaregels, waaronder bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden.
Op sociale media zijn verschillende video's geplaatst van politieoptreden, die zouden zijn gemaakt in de stad Mawlamyine. Er zijn schoten te horen. Het zou gaan om rubberkogels:
De mensenrechtenraad van de VN houdt vandaag een ingelaste vergadering over de staatsgreep in het land.
Facebook beperkt posts leger
Sociale media spelen bij de demonstraties een belangrijke rol. Foto's en video's van de gebeurtenissen die niet op de staatstelevisie worden getoond, vinden online wel hun weg. De legerleiding sommeerde providers eerder al om Instagram en Twitter te blokkeren. Het internet was een tijdje afgesloten.
Volgens Facebook verspreidt de legerleiding desinformatie via het platform. Het bedrijf zegt de berichten van het leger aan banden te leggen. De berichten worden niet meer aanbevolen aan andere gebruikers en kunnen zich zo minder snel verspreiden. De maatregel geldt voor alle Facebookpagina's en profielen van het leger.