Klein experiment met poststemmen in Den Haag
Een groep van twaalf senioren uit Den Haag heeft vandaag het poststemmen uitgeprobeerd. Dat viel nog niet mee: een deel van hen bracht een ongeldige stem uit, meldt Omroep West. Onderzoeksleider Jacques de Wit maakt zich daarom zorgen: "Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama."
Vanwege de coronapandemie mogen 70-plussers per brief hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. De kiezers die gebruikmaken van briefstemmen, kunnen hun stem afgeven op door de gemeente aangewezen locaties of per post versturen naar het briefstembureau in hun gemeente. Naar schatting zijn er 2,4 miljoen kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder.
Volgens onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt 28 procent van de stemgerechtigden via de post de stem uit te brengen.
'Inzetten op extra duidelijke communicatie'
"Wat ik ernstig vind, is dat de mensen dachten dat ze alles goed hadden gedaan", zegt De Wit. "Ze waren opgelucht en vonden het allemaal eenvoudig."
Volgens De Wit kan het briefstemmen niet meer gestopt worden. "Alle spullen liggen al bij de drukker. Dus daar is niets aan te veranderen. Je moet nu dus gaan inzetten op extra duidelijke communicatie naar de groep die dit mag doen."
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal daarom de komende tijd via informatiecampagnes veel aandacht besteden aan het briefstemmen. Ook wordt bij de stempas een brief met uitgebreide uitleg gevoegd. Sinds gisteren is er een telefonische hulplijn gelanceerd: 0800-1351 (iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar)
In een nagebouwd stemlokaal mochten een groep senioren testen hoe het briefstemmen werkt: