AFP

Het Britse nieuwskanaal BBC World News is per direct verboden in China. Volgens de autoriteiten van het totalitaire land heeft de BBC "de regels overtreden" en voldeed de zender niet aan "eerlijk en naar waarheid berichten over China".

De blokkade lijkt een vergelding voor het Britse besluit om de Chinese staatszender CGTN te blokkeren. Daartoe werd vorige week besloten omdat CGTN onder strenge controle van de Chinese Communistische Partij staat. Peking dreigde daarna al met tegenmaatregelen.

De BBC betreurt de beslissing en benadrukt dat de Britse nieuwszender wereldwijd het meest vertrouwd wordt voor eerlijke en onpartijdige berichtgeving. De blokkade zal de reputatie van China alleen maar beschadigen, twittert de Britse minister Raab van Buitenlandse Zaken.

De Britse omroep belandt op een lange lijst van westerse nieuwsmedia die worden geblokkeerd in China. Onder meer de websites van de NOS, Trouw en de Volkskrant zijn niet toegankelijk vanuit China. Ook sociale media als Twitter en Facebook, de diensten van Google en online encyclopedie Wikipedia zijn geblokkeerd door de 'Great Firewall'.

Dat maakt China een van de restrictiefste landen ter wereld als het gaat om internetvrijheden. Op een ranglijst van de NGO Freedom House, dat onder meer de internetvrijheid in landen in de gaten houdt, staat China op de laatste plaats.

In de clinch

De BBC-blokkade is de meest recente escalatie in de troebele Brits-Chinese betrekkingen. De twee landen liggen onder meer met elkaar in de clinch over de situatie in Hongkong. In reactie op de repressie in de voormalige Britse kroonkolonie keert Londen zich fel tegen Peking en heeft het een groot deel van de inwoners van Hongkong een paspoort aangeboden.

STER reclame