EPA
NOS Wielrennen

Vuelta van 2021 begint en eindigt met een tijdrit

De 76ste Vuelta a España begint en eindigt met een race tegen de klok. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. In de tussenliggende etappes krijgen de renners, als vanouds in Spanje, veel klimwerk voorgeschoteld.

De start is op 14 augustus in Burgos, de finish op 5 september in bedevaartsoord Santiago de Compostela. Bij elkaar telt de ronde 41,7 tijdritkilometers en liefst zestien beklimmingen van de eerste categorie of buitencategorie.

Bekijk hieronder in 3D het routeschema van de Vuelta in 2021:

De start van de Vuelta zou in 2020 plaatsvinden in Nederland, maar die is vanwege de coronapandemie uitgesteld naar, mits de organisatie groen licht krijgt van de verschillende overheden, het jaar 2022.

Dit jaar is de start in Burgos met een openingstijdrit van acht kilometer, waarna in de eerste week verder nog de derde etappe opvalt, met aankomst op de steile Picón Blanco.

Nog voor de eerste rustdag doemt ook de eerste beklimming van de buitencategorie op, de Alto de Velefique in het zuiden van Spanje, waar op zondag 22 augustus de finish van de negende etappe getrokken is.

EPA
Vuelta 2021

In de tweede week kronkelt de route weer richting het noorden. In het voorlaatste weekeinde staan er twee bergritten op het programma, alvorens de beslissing zal vallen in een zware slotweek.

Etappes zeventien en achttien zijn op papier scherprechters, met aankomsten op beklimmingen van de buitencategorie: Lagos de Covadonga op 1 september en Alto d'El Gamoniteiru op 2 september.

De slotetappe, de tweede tijdrit van de ronde over 33,7 kilometer, is niet zoals gewoonlijk in Madrid, maar dit keer in Santiago de Compostela. Hiermee staat de organisatie stil bij het heilige jaar van het bedevaartsoord (het is een heilig jaar als 25 juli, de naamdag van Sint Jacob, op een zondag valt).

De zege in de Vuelta van 2019 ging naar Primoz Roglic, de renner van Jumbo-Visma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl