NOS Voetbal

Teamgenoten slaan Ajacied Gravenberch niet meer over: 'Ben nu belangrijker'

Gravenberch, van de pleintjes in IJburg naar een volle Johan Cruijff Arena

In de kwartfinales van de KNVB-beker wordt vanavond een absolute topwedstrijd gespeeld: Ajax-PSV. Na een roerige week moet Ajax het sowieso stellen zonder doelman André Onana. Voor dit duel komt daar nog een domper bij: Ryan Gravenberch is geschorst.

De middenvelder is op zijn achttiende uitgegroeid tot een onbetwistbare basisspeler. Een jaar geleden sprak hij nog over zijn dromen.

Het Nederlands elftal verheugde zich nog op het EK, dat een paar maanden later zou worden gespeeld. De eredivisie maakte zich op voor een spannende titelstrijd tussen Ajax en AZ, die elkaar op de ranglijst maar drie punten ontliepen.

En de naam Ryan Gravenberch deed bij veel voetballiefhebbers in Nederland nog nauwelijks een belletje rinkelen.

Dat was geen wonder. De op dat moment 17-jarige middenvelder was nog geen vaste waarde bij Ajax, laat staan dat hij op de radar stond bij toenmalig Oranje-bondscoach Ronald Koeman. Dus toen NOS-verslaggever Matthijs Weststrate langskwam voor een reportage, ging het met Gravenberch vooral over zijn dromen voor de (verre) toekomst.

'Krijg nu gewoon de bal'

Inmiddels, twaalf maanden later, is een deel van die dromen al uitgekomen. Gravenberch heeft zich razendsnel ontwikkeld. Hij is niet meer weg te denken uit het basiselftal van Ajax en heeft zijn eerste trainingskamp bij het Nederlands elftal al achter de rug.

Er is in het afgelopen jaar dus een hoop gebeurd. Aan één ding is echter niets veranderd: het nuchtere karakter van de geboren Amsterdammer. "Ik denk dat ik het wel goed heb gedaan", zegt hij over zijn pijlsnelle ontwikkeling. "Ik heb er hard voor getraind en dat is goed uitgepakt."

Bekijk hieronder de reportage uit februari 2020, waarin Ryan Gravenberch met zijn oudere broer Danzell, die nu voor Sparta speelt, filosofeert over zijn voetbaldromen.

2020: broers Ryan en Danzell Gravenberch delen liefde voor voetbal en FIFA

Intussen weet Gravenberch dondersgoed dat hij nu tot de dragende spelers van Ajax behoort. Hij merkt het bijvoorbeeld aan het samenspel met zijn teamgenoten.

"Als iemand anders vorig jaar de bal had en ik stond vrij, dan keek die medespeler eerst over mij heen om te zien wie er verder vrijstond", herinnert hij zich. "Als ik nu vrijsta, krijg ik gewoon de bal, omdat ik een belangrijkere speler ben geworden."

Leren van Frenkie de Jong

Bij Oranje, waarvoor hij in november voor het eerst werd opgeroepen, keek Gravenberch onder meer met veel interesse naar oud-ploeggenoot Frenkie de Jong. "Toen hij nog bij Ajax speelde, zakte hij vaak uit naar links. Dat doe ik nu ook best vaak. Dus vroeg ik Frenkie hoe hij dat doet. Dat heeft-ie wel een beetje uitgelegd."

Doorbreken bij Ajax, scoren in de Klassieker en de Champions League en debuteren in de selectie van Oranje; het was een mooi jaar voor Ryan Gravenberch.

Het jaar van Gravenberch: doorbraak bij Ajax en proeven aan Oranje

"Ik zag hem deze week nog scoren voor Barcelona. Een goede speler", zegt Gravenberch, voordat hij tussen de regels door lijkt aan te geven dat het carrièreverloop van De Jong hem wel inspireert. "Je ziet het: één seizoen knallen bij Ajax en kijk waar hij nu is."

Basisplaats op EK

Door zijn debuut in de selectie van het Nederlands elftal kwam Gravenberch alvast een kleine stap dichter bij zijn ultieme doel: wereldkampioen worden.

Deze zomer krijgt hij wellicht de kans om met Oranje om de Europese titel te strijden. Her en der werd zelfs al geopperd dat de jonge middenvelder op het EK een basisplaats moet krijgen. "Dan moet ik nog stappen maken, maar ik ga er wel voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl