Britney Spears in 2019 bij een filmpremière AFP

De documentaire Framing Britney Spears heeft in de Verenigde Staten stof doen opwaaien. In de documentaire is er flinke kritiek op de manier waarop de zangeres op jonge leeftijd in de media werd behandeld. Als gevolg daarvan spreken fans en beroemdheden zich voor Spears uit. Door de onlangs verschenen film kreeg Ivo Niehe op sociale media veel kritiek.

Een protestbeweging is zelfs nieuw leven ingeblazen: #Freebritney, klinkt het op sociale media. Aanleiding voor die hashtag is dat Spears al sinds 2008 onder curatele staat van haar vader Jamie. De rechter besloot dat de popster niet meer voor zichzelf kon zorgen na een publieke mentale zenuwinzinking. Ze schoor in de periode onder andere haar hoofd kaal en werd constant achtervolgd door de roddelpers. Uiteindelijk werd ze opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Sindsdien gaat het beter met haar en heeft ze haar carrière weer opgepakt, maar haar vader is nog steeds haar bewindvoerder. Hij is aangewezen om voor haar te zorgen, omdat ze daar volgens een rechter zelf niet toe in staat is. James Spears kreeg zeggenschap over bijna alles wat van Britney is. Die regeling krijgt nu veel kritiek: hoe kan het dat een vrouw van bijna 40 jaar oud nog steeds onder dwangvoogdij van haar vader valt? Spears heeft dit de afgelopen jaren meerdere keren zonder succes aangevochten.

Framing Britney Spears, een productie van The New York Times, stelt dat Spears een slachtoffer is van een mannenwereld die misbruik van haar maakt. Ze kwam door de jaren heen steeds meer in het nauw door het beeld dat in de media van haar werd geschetst.

Ivo Niehe onder vuur

In de documentaire komt als illustratie onder andere een fragment voor met Ivo Niehe. Spears was destijds als 17-jarige te gast in de TROS TV Show en werd door Niehe aangesproken op haar borsten. Die waren volgens sommige roddelbladen door middel van plastische chirurgie vergroot.

Bekijk hier het fragment dat door een Amerikaanse journalist op Twitter gedeeld werd:

In sommige reacties op sociale media wordt het gesprek verwerpelijk genoemd. Mensen vinden het not done dat zoiets een 17-jarig meisje wordt gevraagd. Ze vinden Niehe onder andere vrouwonvriendelijk.

In het AD heeft Niehe op de ophef gereageerd. "Na alle publicaties over het plotselinge schijnbaar opvallend veranderde uiterlijk van Britney Spears: de zes pagina's in het blad Rolling Stone (waar alle gedoe mee begon) en na Britneys boze reactie in een aantal voorafgaande interviews in andere landen, spraken we af haar een serieuze kans te geven op een reactie op alle commotie. Wat vond ze als 17-jarige Amerikaanse van plastische chirurgie?", citeert het AD Niehe.

Volgens de presentator is het fragment van het interview zonder context in Framing Britney Spears te zien. "Dus werd alleen die ene vraag gebruikt, nota bene met grote ironie gesteld omdat we het er juist niet over wilden hebben. Maar die stijlvorm van ironie is in de VS blijkbaar minder bekend. De sfeer na afloop van het interview was goed, het management was meer dan tevreden."

Metoo

Critici zeggen dat dit soort vragen nooit aan een man zou zijn gesteld. Het fragment illustreert volgens hen welk beeld er van haar werd geschetst. Ze moest zich constant verantwoorden in een mannenwereld. De documentaire maakt in de slipstream van de #metoo-beweging daarom veel los.

Ook beroemdheden reageerden op de documentaire. Zo twitterde actrice Sarah Jessica Parker #FreeBritney. Zangeres Miley Cyrus riep zondagavond tijdens een optreden op TikTok "we love Britney". Zangeres Courtney Love bedankte The New York Times voor de documentaire en deelde een plaatje met de tekst "het spijt ons Britney".

STER reclame