De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken
NOS NieuwsAangepast

VS sluit zich aan als waarnemer bij VN-Mensenrechtenraad, eist wel hervormingen

De Verenigde Staten zoeken weer toenadering tot de VN-Mensenrechtenraad. Het land sluit zich aan als waarnemer bij de raad om in de toekomstig misschien weer volledig lid worden. De Amerikaanse topdiplomaat Mark Cassayre maakte dat bekend in Geneve. Hij voegde eraan toe dat de VS gaat proberen om de raad te hervormen.

Volgens Cassayre is het evident dat de raad tekortkomingen kent, maar heeft die ook het potentieel om een "belangrijk forum te zijn voor hen die strijden tegen tirannie en onrecht in de wereld".

President Biden draait daarmee een besluit van zijn voorganger Trump terug, die de VS in juni 2018 terugtrok uit de Mensenrechtenraad omdat die structureel anti-Israël zou zijn. Republikeinen zijn al jaren kritisch over de raad. Zo storen ze zich aan het feit dat de raad Israël het meest van alle landen op de vingers heeft getikt, terwijl notoire mensenrechtenschenders als Saudi-Arabië, Rusland of China een zetel hebben in de raad.

President Bush weigerde daarom aanvankelijk toe te treden tot het orgaan. Toen diens opvolger Obama dat wel deed, draaide Trump dat besluit dus weer terug.

American First

De Democraten vinden ook dat de raad verbeteringen moet doorvoeren, maar pleiten er juist voor om binnen de VN-organisatie in discussie te blijven. Daarom zoekt minister van Buitenlandse Zaken Blinken weer toenadering.

Sinds zijn aantreden vorige maand heeft president Biden al veel van het buitenlandbeleid van Trump teruggedraaid. Waar de Republikein er onder het motto America First voor koos om de VS terug te trekken uit internationale organisaties als de WHO en de Unesco en het klimaatverdrag van Parijs, wil Biden juist weer aansluiting vinden bij de internationale gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl