President Biden
NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland verlengen kernwapenverdrag met vijf jaar

Rusland en de Verenigde Staten hebben hun verdrag over de beperking van kernwapens met vijf jaar verlengd, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het laatst overgebleven wapenverdrag tussen de twee landen blijft daarmee intact.

Vorige week werd al duidelijk dat de pas aangetreden president Biden van plan was het zogenoemde 'New Start'-verdrag te verlengen. De landen kwamen het pakket afspraken in 2010 overeen. In het verdrag is vastgelegd dat de arsenalen van beide partijen worden bevroren op 1550 operationele kernkoppen elk.

Oud-president Trump en de Russische leider Poetin onderhandelden ook al over een verlenging, maar kwamen er destijds niet uit. Op 5 februari zouden de afspraken verlopen. Na de beëdiging van president Biden maakte Moskou direct kenbaar het verdrag wel te willen verlengen.

Met de verlenging van het verdrag moet de kans op oorlog worden verkleind, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. Het verdrag geeft de VS inzage in de nucleaire positie van Rusland, staat in een verklaring van het ministerie. De afspraken over het wapenarsenaal van beide landen lopen tot 5 februari 2026.

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO is blij met de verlenging, schrijft hij op Twitter. Het verdrag draagt bij aan de internationale stabiliteit, denkt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl