President Mohamed van Somalië sprak gisteren met politici over de verkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Twaalf doden bij aanslag met bermbom in Somalië

In Somalië zijn twaalf leden van de veiligheidstroepen omgekomen nadat het voertuig waarin ze zaten werd getroffen door een bermbom. Terreurgroep al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De bom lag net buiten een stad in de regio Galgadud, waar politici samenkwamen om te praten over de verkiezingen. Het aan al-Qaeda gelieerde al-Shabaab heeft volgens waarnemers baat bij instabiliteit rondom het kiezen van een nieuwe president.

De regeertermijn van de huidige president Mohamed Abdullahi Farmajo loopt maandag af. Het kiezen van een nieuwe president leidt al maanden tot onrust in het land.

Onrust

De verkiezingen hadden eigenlijk begin december moeten plaatsvinden. Ze gingen onder meer niet door omdat de regering er niet in was geslaagd de onrust te beteugelen.

Het is nu de bedoeling dat de nieuwe president wordt gekozen door afgevaardigden. De oppositie beschuldigde president Mohamed ervan het kiescollege te vullen met bondgenoten. Twee leiders van deelstaten weigeren om de verkiezingen op deze manier te laten verlopen.

Afgelopen maandag kwamen bij een bestorming van een hotel in de hoofdstad Mogadishu zeker negen mensen om het leven. Ook die aanslag werd door terreurgroep al-Shabaab opgeëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl