
Tienduizenden protesteren tegen staatsgreep in Myanmar
In Myanmar hebben tienduizenden gedemonstreerd tegen de staatgreep van het leger, begin deze week. Ook werd de vrijlating geëist van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, die door de militairen gevangen is gezet.
In de grootste stad Yangon riepen demonstranten leuzen tegen de militaire dictatuur en voor democratie. Van mensen langs de kant kregen ze water en eten aangereikt. Automobilisten gaven blijk van hun steun door op hun claxon te drukken en de betogers met drie vingers te begroeten. Ook in de tweede stad van het land, Mandalay, en in de hoofdstad Naypyidaw werd gedemonstreerd.

In de loop van de avond ging het gerucht dat Suu Kyi was vrijgelaten. Er ontstonden feestjes op straat, waarbij vuurwerk werd afgestoken, maar de feestelijkheden hielden weer op toen Suu Kyi's advocaat het bericht weersprak.
De demonstranten in Yangon wilden naar het stadhuis, maar werden door de oproerpolitie tegengehouden:
Toen de protesten voorbij waren, klonk in veel steden voor de vijfde achtereenvolgende avond een potten- en pannenprotest tegen het militaire regime.
Internet uitgeschakeld
Om demonstraties en andere vormen van protest te voorkomen, heeft het regime internet grotendeels uitgeschakeld. Eerder al kregen providers de opdracht sociale media als Facebook, Twitter en Instagram niet meer door te geven.
De militairen grepen de zondag de macht, kort voor de beëdiging van het nieuwe parlement. Dat was de climax van oplopende spanningen na verkiezingen in november. De partij van Suu Kyi haalde toen een absolute meerderheid in het parlement.
Bij en na de staatsgreep pakte het leger zeker 150 mensen op, onder wie Suu Kyi.
- liveblog
Rutte: genoeg veranderd voor versoepelingen • Indiase variant opgedoken in België
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 22 april.
Toezichthouder VS legt fabriek Janssen-vaccins stil vanwege gebrekkige hygiëne
Daardoor zijn de vaccins mogelijk vervuild. Deskundigen vrezen dat de productie in Baltimore nog maanden kan stilliggen.
Rutte: 'Niets vreemds gebeurd in ministerraad', oppositie wil geheime notulen openbaar
Het nieuws van RTL dat het kabinet bewust informatie heeft achtergehouden rond de toeslagenaffaire voor de Kamer, wekt grote verontwaardiging onder Kamerleden.