Een demonstrant in Yangon met achter hem de vlag van de partij van Suu Kyi
NOS Nieuws

Tienduizenden protesteren tegen staatsgreep in Myanmar

In Myanmar hebben tienduizenden gedemonstreerd tegen de staatgreep van het leger, begin deze week. Ook werd de vrijlating geëist van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, die door de militairen gevangen is gezet.

In de grootste stad Yangon riepen demonstranten leuzen tegen de militaire dictatuur en voor democratie. Van mensen langs de kant kregen ze water en eten aangereikt. Automobilisten gaven blijk van hun steun door op hun claxon te drukken en de betogers met drie vingers te begroeten. Ook in de tweede stad van het land, Mandalay, en in de hoofdstad Naypyidaw werd gedemonstreerd.

Een demonstrant houdt het drievingerige protestsymbool omhoog

In de loop van de avond ging het gerucht dat Suu Kyi was vrijgelaten. Er ontstonden feestjes op straat, waarbij vuurwerk werd afgestoken, maar de feestelijkheden hielden weer op toen Suu Kyi's advocaat het bericht weersprak.

De demonstranten in Yangon wilden naar het stadhuis, maar werden door de oproerpolitie tegengehouden:

Inwoners Myanmar de straat op om te protesteren

Toen de protesten voorbij waren, klonk in veel steden voor de vijfde achtereenvolgende avond een potten- en pannenprotest tegen het militaire regime.

Internet uitgeschakeld

Om demonstraties en andere vormen van protest te voorkomen, heeft het regime internet grotendeels uitgeschakeld. Eerder al kregen providers de opdracht sociale media als Facebook, Twitter en Instagram niet meer door te geven.

De militairen grepen de zondag de macht, kort voor de beëdiging van het nieuwe parlement. Dat was de climax van oplopende spanningen na verkiezingen in november. De partij van Suu Kyi haalde toen een absolute meerderheid in het parlement.

Bij en na de staatsgreep pakte het leger zeker 150 mensen op, onder wie Suu Kyi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl