NOS Nieuws

Jonge en oude fans geschrokken en ontroerd door plots einde Golden Earring

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Na ruim een halve eeuw op het podium stopt de Nederlandse rockband Golden Earring. Het einde kwam vandaag onverwacht; gitarist en mede-oprichter George Kooymans is ongeneeslijk ziek. Dat nieuws kwam hard aan bij fans van de band, jong en oud.

"Ik heb veel gehuild toen ik het hoorde", zegt de 18-jarige Sanne van Hoff. "George is een grote inspiratiebron voor mij. Ik ben door hem en zijn band gitaar gaan spelen en de opleiding geluidstechnicus gaan volgen. Golden Earring betekent eigenlijk alles voor me."

Ontmoeting

Toen haar moeder een paar jaar geleden She Flies On Strange Wings liet horen in de auto, was Sanne verkocht. Ze viel als een blok voor de sound van de band en het gitaarspel van Kooymans. "Dat wilde ik ook kunnen." Het lukte haar om dit nummer op de gitaar te leren spelen en in 2018 ontmoette ze zelfs haar idool bij een concert.

Fan Sanne van Hoff samen met haar idool George Kooymans, de gitarist van Golden Earring

De 18-jarige uit Vianen is de oprichter en beheerder van een fanpagina op Facebook voor de 72-jarige gitarist. Daar roept ze medestanders op om een eerbetoon te brengen aan Kooymans, die lijdt aan de spierziekte ALS.

"Ik vond gelijk dat we iets moesten doen, zodat we het misschien ook beter kunnen afsluiten." Sanne vraagt alle groepsleden om op een A4-tje te schrijven wat de muzikant heeft betekend voor hun leven. "Iedereen stuurt het dan weer naar mij en dan maak ik er een boek van. Dat wil ik aan George of zijn familie overhandigen."

Ruim honderd concerten bezocht

Zoals Golden Earring het afgelopen decennium fans als Sanne wist te inspireren, zo deden de bandleden dat al sinds de jaren 60. De 57-jarige Kim werd ook als tiener gegrepen door de muziek. Vanwege privé-omstandigheden wil ze niet met achternaam genoemd worden.

"Ik was 14 jaar oud toen ik naar mijn eerste concert van hen ging. Daar kwam ik gelijkgestemden tegen en dat werd ook mijn vriendengroep", vertelt ze aan de telefoon. De rockband werd de soundtrack van haar jeugd, en uiteindelijk van haar leven. Ze bezocht naar eigen zeggen 108 concerten van de Golden Earring.

De muziek van Golden Earring heeft me er doorheen geholpen.

Kim

"Toen ik 18 jaar was, heb ik samen met die vrienden een jaar lang vrijgenomen van werk om achter de band aan te touren. Met vijftien man in twee Volkswagenbusjes bezochten we alle concerten in Nederland en België. We hadden tentjes en sliepen langs de weg. Dat was een ervaring die ik nooit van mijn leven zal vergeten."

Haar ouders waren er niet blij mee dat Kim haar vaste baan had opgezegd voor dit avontuur. Maar zij zag het als de enige periode in haar leven waarin zoiets mogelijk was.

In 2016 zag ze haar geliefde band voor het laatst optreden. Daarna kreeg ze een herseninfarct en moest ze onder het mes. "De muziek van Golden Earring heeft me er doorheen geholpen. Ze waren de beste liveband van Nederland."

'Speelt als een jonge gast'

Luuk van de Griendt uit Den Bosch stond de laatste jaren steeds vooraan bij concerten van de Haagse band. Hij is 23 jaar oud en heeft thuis alle albums staan. "George is een van mijn grote voorbeelden. Hij heeft een uniek gitaargeluid en speelt op het podium als een jonge gast. Dat is bijzonder om te zien voor een man op die leeftijd."

Luuk was erbij toen de rockband in november 2019 optrad in Ahoy Rotterdam. "Vanwege het coronavirus was dat voorlopig het laatste concert. Maar nu blijkt dat dus ook het afscheidsconcert te zijn geweest. Toen dat doordrong, schrok ik ervan. Maar achteraf voel ik me heel vereerd en dankbaar dat ik in de zaal was."

Fan Luuk van de Griendt maakte deze foto van wat het laatste Golden Earring-concert ooit is gebleken

De fan koestert de mooie herinneringen aan de muziek en de optredens van Golden Earring. Nog steeds leert hij nieuwe nummers kennen uit het omvangrijke oeuvre van de band. "Ik heb ze nooit ontmoet en dat vind ik jammer. Het was altijd een droom van me, maar nu zit het er niet meer in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl