Kooymans tijdens een concert in 2016 in Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

Ziekte George Kooymans betekent het einde van Golden Earring

Gitarist en zanger George Kooymans van de Golden Earring is ernstig ziek. Hij heeft de ongeneeslijke spierziekte ALS. Dit betekent het einde van de Haagse band, bevestigt de manager van de groep aan de NOS.

De 72-jarige Kooymans was als tiener samen met bassist Rinus Gerritsen betrokken bij de oprichting van de band. In de jaren erna kwamen zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk de gelederen versterken.

In het AD bevestigt Kooymans dat hij inderdaad de ziekte heeft. "Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That's it.''

ALS is een ongeneeslijke spierziekte. Bij ALS sterven de zenuwen af waardoor spieren steeds zwakker en stijver worden. Het wordt steeds moeilijker om te bewegen, eten, praten en ademhalen. Dat leidt uiteindelijk tot de dood, er is geen medicijn. Twee tot drie mensen per 100.000 krijgen de ziekte.

Barry Hay van de Earring zegt in een eerste reactie dat de verslagenheid groot is. "Het is allemaal heel heftig."

Golden Earring is een van meest succesvolle Nederlandse rockbands aller tijden. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Dat de band in de jaren zeventig zelfs in Amerika voet aan de grond kreeg was een enorme prestatie die tot de verbeelding sprak.

De hit Radar Love uit 1973 bleef decennia lang een van de meest gedraaide platen op de Amerikaanse radiostations. Het nummer staat ook al sinds jaar en dag hoog in de Top 2000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl