NOS Nieuws

Verontwaardiging om vaccinwachtrij buiten, maar 'ouderen komen vaak te vroeg'

85- en 90-plussers kunnen beter geholpen worden dan nu op vaccinatielocaties gebeurt, vindt Ouderenbond ANBO. De organisatie reageert daarmee op een foto van tientallen hoogbejaarde mensen die in de regen en de kou moesten wachten op het coronavaccin in Den Bosch. Die leidde gisteren tot veel verontwaardiging.

"De GGD is niet voorbereid op deze specifieke doelgroep", zegt woordvoerder Ewald van Kouwen in het NOS Radio 1 Journaal. Een groot gedeelte is vitaal, maar volgens Van Kouwen is er ook een groep met een gecompliceerde gezondheidssituatie. "Die mensen zijn ook bang te laat te komen en komen daarom veel eerder. Daar moet je je logistiek op voorbereiden."

Van Kouwen pleit er daarom voor tenten met terrasverwarmers te gebruiken en gastvrouwen in te zetten, die kunnen helpen bij het aan- en uittrekken van de jassen. Daarnaast stelt hij voor mobiele teams in te zetten die bijvoorbeeld met een bus naar een winkelcentrum rijden of bij mensen thuis langsgaan om te prikken.

"Ik denk dat de GGD ook een beetje overvallen is. Tegelijkertijd is het belangrijk om je gezonde verstand te blijven gebruiken", aldus Van Kouwen.

Drie kwartier te vroeg

De GGD zegt dat het "vanzelfsprekend" niet de bedoeling is dat mensen in de regen en kou moeten wachten. Bijna alle prikstraten zijn daarom overdekt. "Maar wij merken dat sommige ouderen veel te vroeg op hun afspraak komen", zegt een woordvoerder. "Daardoor kan het zijn dat bij bepaalde locaties mensen buiten moeten wachten, omdat binnen de anderhalve meter afstand niet kan worden gewaarborgd."

In de uitnodigingsbrief wordt aan mensen gevraagd vijf minuten voor de afspraak aanwezig te zijn. "Maar in de praktijk komen veel senioren een half uur tot drie kwartier eerder. Daarom de oproep: kom niet eerder dan vijf minuten voor de afspraak."

Risico voor vaccinatiecampagne

De ANBO zegt ook verontrustende berichten te krijgen van een corona-advieslijn waar ouderen naartoe kunnen bellen. "We kregen bijvoorbeeld een telefoontje van iemand van in de 90 uit Gouda die naar een centrale locatie in Rotterdam moest rijden. Het risico is dat mensen dan zeggen: 'laat dan maar zitten'."

Ook kunnen de foto's van lange rijen mensen afschrikken. "Dat is ernstig, want dit zijn juist de mensen die het vaccin zo hard nodig hebben omdat zij de grootste kans maken ernstig ziek te worden of te overlijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl