Wekdienst 4/2
NOS Nieuws

Wekdienst 4/2: Coronadebat in Kamer • Advies gezondheidsraad over vaccinatiestrategie

Goedemorgen! De Kamer debatteert over het coronabeleid van het demissionair kabinet en de Gezondheidsraad adviseert het kabinet over de Nederlandse vaccinatiestrategie met het middel van farmaceut AstraZeneca.

In het midden en zuiden van het land wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. In het noorden is de bewolking dikker en kan wat lichte regen vallen. Het wordt 8 tot 10 graden. In de avond neemt de bewolking toe en kan soms wat lichte regen vallen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over de aanpak van de coronacrisis. Belangrijk onderwerp zal wederom de vaccinatiestrategie zijn. Het tempo ligt volgens veel partijen in de Kamer te laag. Ook de avondklok zal weer ter sprake komen.
  • De Gezondheidsraad adviseert het kabinet over de Nederlandse vaccinatiestrategie met het middel van farmaceut AstraZeneca. De vraag is vooral welke groepen dit vaccin krijgen.
  • De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht bepaalt of twee mannen die op 23 januari zijn aangehouden in de zaak rond het GGD-datalek langer blijven vastzitten. De twee - een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo - werkten op een callcenter van de GGD. Zij zouden privégegevens hebben verhandeld van mensen die zich op corona hadden laten testen.

Wat heb je gemist?

De baas van de Olympische Spelen die deze zomer in Tokio moeten worden gehouden, ligt onder vuur vanwege uitspraken over vrouwelijke sportbestuurders. Die blijven maar praten en dat is irritant, zei Yoshiro Mori op een vergadering van het Japanse Olympisch Comité (JOC).

Vanwege de ophef zegt de baas van Tokio 2020 rekening te houden met zijn ontslag.

Op de JOC-vergadering keerde hij zich tegen een plan om meer vrouwelijke bestuurders te kiezen. "Een bestuursvergadering met veel vrouwen blijft maar doorgaan", zei de 83-jarige Mori. "Vrouwen voelen veel rivaliteit. Als eentje wat zegt, moeten de anderen zo nodig ook wat zeggen."

Mori, die van 2000 tot 2001 premier van Japan was, zei ook dat hij wel voelde voor het instellen van een maximale spreektijd als er meer vrouwen in het JOC-bestuur komen. "Anders stoppen ze nooit en dat is een probleem."

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Door de coronapandemie zit carnaval vieren er niet in dit jaar. Maar helemaal niets doen gaat voor sommige carnavallers toch iets te ver. Daarom kunnen Bossche carnavalvierders straks vanuit huis naar poppen kijken om zo toch een beetje het idee te hebben in de kroeg te staan. "Niets doen? Dat kan niet. Carnaval zit in ons bloed", aldus Tim Pigmans van stadscafé De Basiliek in Den Bosch.

Tóch een bomvolle kroeg: in Den Bosch vieren ze carnaval met...poppen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl