Laporte sterkste op slotklim in eerste etappe Ster van Bessèges Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De eerste etappe van de 51ste Ster van Bessèges, de eerste etappekoers van het nieuwe wielerjaar op Europese bodem, is gewonnen door Christophe Laporte. De Fransman van Cofidis was na 143,5 kilometer de rapste op slotklim de Côte de la Tour, een klim met een gemiddelde stijging van 10 procent.

Vanuit de start in Bellegarde, waar ook de finish lag, namen drie man de benen: de Franse coureurs Alexandre Delettre en Louis Louvet en de Belg Tom Paquot. Zij kregen de zegen van het peloton en gingen ook als eersten naar boven op de Côte de la Tour, die op 40 kilometer van de finish al een eerste keer genomen moest worden. Delettre verzekerde zich er van de bergtrui.

Nerveuze finale

Het duurde vervolgens niet lang voordat het peloton alsnog gas ging geven en met nog tien kilometer voor de wielen was de hergroepering een feit. In het sterk bezette deelnemersveld hoefde Alexys Brunel, vorig jaar de snelste in de openingsrit, zich weinig illusies te maken. En al helemaal niet nadat het peloton in de nerveuze finale door een valpartij in twee stukken brak.

In een hoog tempo werd koers gezet naar de Côte de la Tour, waar de Fransman Nacer Bouhanni als eerste aanzette. Hij werd echter achterhaald door Christophe Laporte, die twee jaar terug de Ster van Bessèges op zijn naam schreef. Bouhanni wist nog wel het wiel te houden van zijn landgenoot, maar er overheen kwam hij niet meer.

Het peloton, aangevoerd door de Deen Mads Pedersen, volgde op twee seconden. Danny van Poppel was op de tiende plaats de beste Nederlander.

Geen Cosnefroy

De Fransman Benoît Cosnefroy, de winnaar van de vorige editie van de vijfdaagse etappewedstrijd door Zuid-Frankrijk, ontbreekt dit jaar vanwege knieproblemen.

STER reclame