Bondskanselier Merkel in gesprek met journalisten van de ARD
NOS NieuwsAangepast

Merkel: eind maart 10 miljoen mensen ingeënt

In Duitsland zijn eind maart 10 miljoen mensen ingeënt met een coronavaccin. Bondskanselier Merkel heeft dat gezegd in een interview met de tv-zender ARD. Ze gaf daar een toelichting op de coronamaatregelen van haar regering en legde uit waarom het inenten zo lang duurt.

Merkel kreeg kritiek dat Duitsland en de Europese Unie achterlopen op landen als Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Staten.

Dat heeft onder andere te maken met de productiesnelheid. Ook heeft de EU niet gekozen voor versnelde goedkeuring van het Pfizer/BioNTech-vaccin, zoals de Britten hebben gedaan.

Dat was een bewuste en terechte keuze, zei Merkel, ook gezien het vertrouwen dat ze de bevolking wil geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat in verschillende EU-landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, een deel van de bevolking denkt dat vaccins gevaarlijk kunnen zijn.

Voor de herfst iedereen een prik

Zelfs als er, in het somberste scenario, geen nieuwe vaccins meer op de markt worden toegelaten, is het haalbaar om alle volwassenen in Duitsland die dat willen voor het begin van de herfst in te enten, belooft Merkel. "Dat vind ik een belangrijke boodschap." Duitsland heeft 83 miljoen inwoners.

Over het aantal vaccins zegt Merkel dat "we niet meer hadden kunnen krijgen als we meer hadden betaald". "De VS heeft een grote productiecapaciteit, maar exporteert geen vaccins. We moeten het dus met onze eigen capaciteit doen."

Dat zelfs Servië sneller is komt doordat daar Chinese vaccins worden gebruikt. "Wij werken in de EU alleen met producten die door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedgekeurd. We doen er alles aan om zo snel mogelijk meer vaccins te krijgen."

Het hele interview is hier te bekijken.

Grootste risico

Merkel wil geen datum plakken op het einde van de lockdown. "Dat heeft te maken met de daling van het aantal besmettingen en de verspreiding van de besmettelijker varianten. We zien nu in grote delen van het land een gunstige ontwikkeling, maar er zijn ook plekken waar het aantal besmettingen hoger ligt. Het mag niet zo zijn dat we maatregelen gaan versoepelen en dat er dan een exponentiële stijging van het aantal besmettingen volgt. Daarop zal de exit-strategie zijn gebaseerd."

De uitweg hangt in ieder geval niet samen met de beschikbare hoeveelheid vaccins. "Het hangt van onszelf af, het naleven van de regels, thuiswerken, beperkt contact met anderen. Dan kunnen we verder afschalen."

Het grootste risico op dit moment is dat de mutaties uit Groot-Brittannië en Zuid-Afrika een streep door de rekening halen. "Maar het is dus niet ons streven de lockdown pas op te heffen als iedereen gevaccineerd is."

Volhouden

In het interview roept Merkel de bevolking op vol te houden, hoe moeilijk het ook is. "We willen natuurlijk terug naar het leven dat we hadden, dat is ons grondrecht, maar nu is nog niet duidelijk of iemand die is ingeënt toch geen andere personen kan besmetten. Zolang dat niet duidelijk is, kunnen we nog niet terug naar normaal."

"En als de vaccins niet werken voor een van de mutaties, dan moeten we de zaak opnieuw bekijken", zegt Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl