NOS Nieuws

In twee gemeenten wordt chippen van je kat verplicht: 'Prima, maar te vrijblijvend'

Honderdduizenden katten in Amsterdam en Alphen aan den Rijn moeten binnenkort verplicht worden gechipt en geregistreerd. Het gaat om een proef van demissionair minister Schouten.

Jaarlijks raken in Nederland ruim 38.000 katten de weg naar huis kwijt. Daarvan vangt de Dierenbescherming er meer dan 10.000 op. Ruim driekwart van deze dieren heeft geen chip, of een die onjuist is geregistreerd. Daarom komt een klein deel maar terug bij hun baasje.

De Dierenbescherming pleit al langer voor een landelijke chip- en registratieplicht, zoals die al wel voor honden geldt. Woordvoerder Dik Nagtegaal noemt de lokale proef "op zich prima", maar het experiment zet volgens hem weinig zoden aan de dijk.

"Wat ons betreft is het nog te vrijblijvend. Het is mooi om ervaring op te doen, maar wij vinden niet dat je dat per stad moet regelen. Want daar wel, daar niet, dan heb je de boel evengoed niet onder controle."

Het is niet een probleem dat in de ene gemeente wel speelt en in de ander niet.

Dik Nagtegaal, woordvoerder Dierenbescherming

Een kat en eigenaar kunnen door middel van een chip weer bij elkaar gebracht worden, maar de verplichte chip kan ook bijdragen aan het terugdringen van de populatie zwerfkatten.

In Nederland lopen er naar schatting een miljoen verwilderde katten rond in de steden en natuurgebieden. Die richten veel schade aan in de natuur. Jaarlijks doden verwilderde katten zo'n 140 miljoen inheemse dieren, waaronder beschermde zang- en weidevogels.

Nagtegaal: "Je kan van alles bedenken wat je gaat doen aan de bestaande populatie zwerfkatten, maar die kraan moet gewoon dicht. Dat is niet een probleem dat in de ene gemeente wel speelt en in de andere niet."

Als de proef slaagt mogen andere gemeenten ook een chipplicht invoeren. Aan een landelijke plicht wil het ministerie van Landbouw nog niet, eerst worden de resultaten afgewacht van de proef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl