Wat levert het verplicht chippen van katten op?
Honden moeten al enige jaren gechipt worden, katten mogen nog ongeregistreerd rondlopen. Daar lijkt nu verandering in te komen, omdat een Kamermeerderheid voor het invoeren van een verplichte chip bij katten is. Wat levert dat op?
In veel gemeenten zitten de dierenasiels vol met katten. Jaarlijks gaat het om 35.000 katten. Vaak is de eigenaar onbekend. Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, vertelt dat dierenambulances en asielen dagelijks te maken krijgen met katten zonder chip, of katten waarvan de chip onjuist geregistreerd is. Slechts een klein deel van deze katten komt weer terug bij hun baasje.
In het asiel in Hoofddorp zit Wiebe. Ook hij is niet gechipt:
Dit was reden voor 35 Nederlandse gemeenten om in juni vorig jaar een brandbrief naar de Tweede Kamer te schrijven, waarin zij verzochten om een chip voor katten verplicht te stellen. Wanneer een gevonden kat dan bij de dierenarts of het dierenasiel wordt gebracht, kan de chip eenvoudig uitgelezen worden en de eigenaar achterhaald worden.
Daarvoor is het overigens wel van belang dat kattenbezitters het doorgeven als ze verhuizen of een nieuw telefoonnummer krijgen. Volgens Nagtegaal komt het regelmatig voor dat een gevonden kat geregistreerd staat op het vorige adres van de eigenaar.
Maar wat nou als je voor vijf of meer katten zorgt en het niet zo ruim hebt, dan is het chippen van je katten wellicht wat aan de dure kant. Toch vindt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming dat geen goed excuus. "Drie tientjes voor een chip is minder dan een doorsnee consult bij de dierenarts. En als je kat dan kwijt is - volgens mij een nachtmerrie voor iedere kattenbezitter - dan wil je toch niet in het ongewisse blijven?"
Minder zwerfkatten
Wel erkent Nagtegaal dat de maatregel niet van de een op andere dag doorgevoerd moet worden. "Dat zou te abrupt zijn. Je moet ook een overgangsperiode inlassen. En gemeentes kunnen rekening houden met hun inwoners en ze bijvoorbeeld tegemoet komen bij het invoeren van zo'n regel."
Dat het een flinke klus wordt om alle katten te chippen, onderschrijft Nagtegaal, maar volgens hem hebben gemeentes er uiteindelijk ook profijt van. Naast dat een kat en eigenaar door middel van een chip weer bij elkaar gebracht kunnen worden, kan de verplichte chip ook bijdragen aan het terugdringen van de populatie zwerfkatten en verwilderde katten, stellen de Dierenbescherming en de Jagersvereniging.
Jagers staan niet te springen om zo'n aaibaar dier als een kat dood te schieten.
In Nederland lopen er naar schatting zo'n 136.000 tot 1,2 miljoen verwilderde katten rond in de steden en natuurgebieden. Die richten volgens de Jagersvereniging veel schade aan in de natuur.
Jaarlijks doden verwilderde katten zo'n 140 miljoen inheemse dieren, waaronder beschermde zang- en weidevogels. "In tegenstelling tot een vos kan een kat in bomen klimmen, waar de vogels 's nachts slapen", vertelt woordvoerder Bjorn van der Veen.
In de provincies Friesland, Noord-Brabant en Utrecht mogen katten afgeschoten worden, maar ideaal is dat volgens Van der Veen niet. "Jagers staan niet te springen om zo'n aaibaar dier als een kat dood te schieten." Van der Veen vindt het een goede zaak dat katteneigenaren middels een verplichte chip op hun zorgplicht gewezen kunnen worden.
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die de motie over het verplichte chippen vandaag indiende, stelt dat zwerfkatten een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren. Zwerfkatten kunnen mensen besmetten met toxoplasmose, wat in ernstige gevallen bij zwangere vrouwen kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen bij hun kind. Ook daarom wil hij door middel van een chipplicht de populatie verwilderde katten terugdringen.
Welke partijen er moeten toezien op de uitvoering en controle van een verplichte chip, moet door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog verder verkend worden.