Politie in het centrum van Yangon, de grootste stad van Myanmar
NOS NieuwsAangepast

Kabinet pleit in Europa voor uitbreiding sancties tegen Myanmar

Het kabinet pleit voor nieuwe sancties tegen Myanmar. Gisteren pleegden militairen daar een staatsgreep. Veel mensen zijn gevangen genomen, onder wie regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Minister Kaag vindt de situatie "ontzettend zorgelijk". Ze wil dat de Europese Unie meer mensen aan de al bestaande sanctielijst toevoegt, en dat ook bedrijven worden aangepakt die direct met de militairen verbonden zijn. "Dat is hun machtsbasis en hun financieringsbasis."

Volgens de demissionaire minister voor Ontwikkelingssamenwerking moeten deze stappen in Europees verband worden gezet. "Dat is de enige manier waarop we een politiek-economische klap kunnen toedelen."

Ambassadeur

Ook minister Blok sprak zijn afschuw uit over de gebeurtenissen in Myanmar. In het vragenuur in de Tweede Kamer zei hij dat hij de Myanmarese ambassadeur op het matje zal roepen en dat de macht weer moet worden overgedragen aan het parlement.

Kaag heeft ook bekeken of ze Nederlandse samenwerkingsprogramma's met Myanmar kan opschorten. "Maar dan raken we de bevolking en dat is het laatste wat we willen, want we moeten de militairen bereiken." Ook Blok zei dat "machthebbers moeten worden getroffen, en niet de gewone man en vrouw."

Blok voegde er in de Kamer nog aan toe dat hij zich wil blijven inzetten voor het lot van de moslim-minderheid Rohingya in Myanmar. Hij benadrukte dat Nederland en Canada de rechtszaak steunen die Gambia bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen tegen Myanmar, vanwege volkerenmoord op de Rohingya.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl