Bodycambeelden van het incident in Rochester
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse agenten geschorst na gebruik pepperspray op 9-jarig meisje

In de Amerikaanse stad Rochester zijn politieagenten geschorst, nadat ze pepperspray hadden gebruikt tegen een 9-jarig meisje. Zij was op dat moment geboeid. De beelden doken in het weekend op, en leidden tot veel ophef onder de bevolking van de stad in de staat New York. Hoeveel agenten geschorst zijn, is niet bekend.

Volgens de politie kwamen de agenten vrijdag af op een melding van 'familieproblemen', en troffen ze het meisje aan dat ernstig in de war was, en schreeuwde om haar vader. Op de beelden is te zien hoe zij in bedwang wordt gehouden. Een van de agenten zegt op een gegeven moment "gedraag je niet als een kind", waarop het meisje reageert: "Ik bén een kind."

Deze (schokkende) beelden kwamen van het incident naar buiten:

Agenten geschorst na gebruik van pepperspray op 9-jarig meisje in de VS

Burgemeester Lovely Warren van Rochester noemt de handelwijze van de agenten "simpelweg verschrikkelijk", zo maakte ze bekend in een persverklaring. "Onze gemeenschap is woedend, en terecht. Helaas kan ik door de wetten in deze staat en vakbondsregels op dit moment geen ingrijpender maatregelen nemen." De agenten zijn geschorst totdat een intern politieonderzoek is voltooid. Openbaar aanklager Letitia James van de staat New York zegt dat ook haar kantoor de zaak nu in onderzoek heeft.

Demonstranten verzamelden zich bij een politiebureau in Rochester, vlak nadat de agenten geschorst werden:

Protest tegen agenten die pepperspray op 9-jarig meisje gebruikten

Een lokale kerkleider zei op een persconferentie dat het incident een structureel probleem binnen de politie blootlegt. "De agent die geïrriteerd raakte en zei 'spuit het gewoon op haar' toont duidelijk het inhumane van sommige agenten als het gaat om de levens van zwarte mensen."

Op een persconferentie op zondag vertelde lokale politiechef Andre Anderson dat het meisje zich "suïcidaal gedroeg", en niet luisterde naar de agenten. Het gebruik van pepperspray was daarom nodig, zei hij. Het meisje, van wie de naam niet bekend is, werd na het incident behandeld in het lokale ziekenhuis en is nu weer bij haar familie.

In september 2020 stapte de top van het politiekorps in Rochester op, nadat een 41-jarige man was overleden na zijn arrestatie. Bij de aanhouding van Daniel Prude werd in maart vorig jaar een zak over zijn hoofd getrokken. Vervolgens werd het hoofd van de man minutenlang tegen de grond gedrukt. De zaak leidde pas tot ophef, toen maanden later beelden van de bodycam opdoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl