NOS Nieuws

Wall Street-rebellen: 'Ga niet achter zilver aan, het is een val'

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

Zilver zou de nieuwe prooi zijn van het leger kleine beleggers dat vorige week een beursgekte rond de aandelen van videospelwinkel GameStop creëerde. Grote internationale media als CNN en Financial Times wijden de laatste dagen artikelen aan 'de aanval op de zilverprijs'. Die prijs schoot vandaag inderdaad omhoog en handelaren kunnen tijdelijk geen fysiek zilver leveren.

Maar in de Reddit-groep WallStreetBets - de verzamelplaats van bijna acht miljoen kleine beleggers - heerst geen nieuwe overwinningsroes. Daar wemelt het inmiddels juist van de waarschuwingen om niet in zilver te investeren. Belangrijkste argument: de 'grote jongens' van Wall Street hebben juist baat bij een hogere zilverprijs.

Risicovolle tactiek

En dat is nou juist wat de Reddit-beleggers niet willen. Op het forum heerst een sterk 'strijd tegen de grootmacht'-gevoel. Ze kochten massaal aandelen in GameStop om grote hedgefondsen een hak te zetten. Die fondsen waren short gegaan op GameStop, wat inhoudt dat ze erop hadden gegokt dat het aandeel minder waard zou worden.

Maar de aandelen gingen juist omhoog door de unieke koopgekte onder kleine beleggers. En dus raakten verschillende grote beleggers veel geld kwijt. Squeezen of uitknijpen heet dat in beleggerstermen.

De tactiek van de kleine beleggers is risicovol. GameStop verloor vandaag bijna een derde van zijn waarde. Als die daling had doorgezet zouden veel kleine beleggers die afgelopen dagen aandelen GameStop kochten hun geld, deels, verliezen. Maar in de loop van de middag veerde de beurskoers weer op.

Eind vorige week suggereerde iemand op het WallStreetBets-forum dat de Reddit-beleggers dat trucje nog eens kunnen flikken door zilver te kopen. "Maar het frappante is dat er weinig te squeezen valt", zegt Georgette Boele, grondstoffenspecialist bij ABN Amro. Op dit moment zijn er namelijk juist veel meer grote beleggers die erop gokken dat zilver meer waard wordt, dan grote beleggers die gokken dat het minder waard wordt. "Door nu zilver te kopen help je dus meer hedgefunds, dan je er mee lastigvalt."

Die logica lijkt maandag ook doorgedrongen op Reddit. "Blijf weg nu bij zilver", plaatst forumgebruiker MajorKeyBro maandagmiddag. "Raad eens wie tonnen aan opties bezit?", schrijft confusedhouseplants boven een tabel waaruit blijkt dat het Amerikaanse hedgefund Citadel Advisors ruim 1, 2 miljard dollar heeft ingezet op een stijgende zilverprijs. Terwijl dat juist een van de fondsen was die geraakt werden door de gekte door GameStop.

Een deel van de redditors lijkt zelfs te geloven dat de oproep de pijlen op zilver te richten georkestreerd is door de grote partijen op Wall Street om zo hun verliezen rond GameStop goed te maken.

Zilver wel omhoog

De zilverprijs zit wel degelijk in de lift. "Voor het weekend stond de prijs nog op 25 dollar, vandaag ging die naar 30 dollar", zegt Boele. "Dat is een vrij grote stijging, maar wel eentje die in lijn ligt met de ontwikkeling van de laatste tijd. De prijs staat nu ongeveer net zo hoog als eind vorig jaar." Toen bleef de zilverprijs net onder de 30 dollar per troyounce (31,1 gram).

"Sinds maart vorig jaar zijn grote en kleine beleggers al zilver aan het kopen. Ze zagen dat de dollar omlaagging en dat obligaties veelal negatieve rentes opleveren. Dan kiezen beleggers liever voor goud of zilver", zegt Boele. Bovendien was de prijs toen wel relatief laag. "Zo rond de 12 dollar. Dat was een veel logischer moment geweest voor een actie. Nu valt er weinig te squeezen."

De hogere zilverprijs kan vooral nadelig uitpakken voor bedrijven die zilver nodig hebben voor hun productie. "Producenten van zonnepanelen hebben het bijvoorbeeld nodig", zegt Boele. "En ook in de zorg wordt het gebruikt. Bijvoorbeeld voor speciaal verband met zilver erin. Dat remt de ontsteking bij zwerende wonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl