Een van de duizenden filialen
NOS NieuwsAangepast

Beurskoersgekte losgebroken rond videogame-winkel GameStop

De beurskoers van de Amerikaanse videogames-webwinkel GameStop gaat na een actie van Reddit-gebruikers door het dak.

De koers lijkt de inzet van een soort spel, een beursgame. Een groep kleine beurshandelaren en beleggers die actief zijn op het online platform Reddit trekt de kar. De fans van GameStop zetten op die manier shortsellers, beleggers die speculeren op een koersdaling en kritisch zijn over het bedrijf, een hak en prijzen ze er letterlijk uit.

Beurskoers deze week

Gamestop is een winkel voor videogames die al ruim 35 jaar bestaat met bijna 6000 winkels in de VS, Canada, Australië en Europa. In 2002 ging het bedrijf naar de beurs.

De laatste jaren zijn er bij analisten zorgen over de toekomst van GameStop. Het bedrijf moet het vooral hebben van de verkoop van games. Die worden steeds vaker digitaal gekocht, via platformen van Sony, Microsoft, Nintendo en Valve, zonder tussenkomst van een winkelier.

Vorig jaar kabbelde de aandelenkoers rond de 10 à 15 dollar wat het bedrijf omgerekend een beurswaarde van rond de 1 miljard dollar gaf. Sinds begin dit jaar liep de koers op naar de 20 dollar. En daarna ging het steeds sneller omhoog.

Amazon van videogames

De ronkende teksten van een nieuw bestuurslid Ryan Cohen waren de aanjager van de beurskoers. Gamestop is het toekomstige "Amazon van de videogames", zei Cohen. Daarbij gooide Tesla-topman en beursicoon Elon Musk nog meer olie op het al laaiende vuur. In een tweet verwijst hij met "Gamestonk" naar GameStop en het online platform Reddit.

Afgelopen vrijdag liep de koers al op van 45 naar 65 dollar, en maandag ging het helemaal los. In een uur tijd explodeerde de koers naar 145 dollar. Daarop volgde een koersduikeling, waarna de dag eindigde op 70 dollar.

Op dinsdag schoot de koers weer omhoog. In de handel voorbeurs werd zelfs een top van 260 dollar aangetikt. Het aandeel sloot gisteren op bijna 150 dollar. De beurswaarde van de videospelletjeswinkel verdubbelde in een paar uur tijd naar 10 miljard dollar.

Fondsbelegger Michael Burry noemde de manische koersbewegingen en koersbubbels "krankzinnig en gevaarlijk".

Shortsellers scheuren aan de koersexplosie lelijk hun broek. Volgens persbureau Bloomberg zouden shortsellers samen al 6 miljard dollar verloren hebben. Een van hen is Andrew Left, die bekend staat als criticus van GameStop. Het bedrijf heeft volgens hem geen goede vooruitzichten en die kritiek stak de fans.

De hype rond het aandeel Gamestop zet vandaag verder door. Bij de opening van Wall Street schoot de koers meer dan 100 procent omhoog naar 315 dollar. Beleggers lijken volhardend in het 'uitroken' van de shortsellers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl