Schaker Jan Timman in 2012
NOS Sport

Timman looft opvolger: 'We hebben er een schaker bij voor de wereldtop'

Heel blij is-ie. Ondanks het feit dat hij sinds zondagavond niet meer geldt als de laatste Nederlandse winnaar van het prestigieuze Tata Steel-toernooi: schaakgrootmeester Jan Timman. Hij is zijn eretitel kwijt aan Jorden van Foreest. Maar treuren doet hij niet. "Dat is helemaal niet erg, want het is goed voor het schaken in ons land", vertelt Timman een dag na de zege van Van Foreest in Wijk aan Zee.

De 69-jarige Timman, die het toernooi in 1985 op zijn naam schreef, speelt zelf al jaren niet meer op het hoogste niveau. Toch volgt hij de sport nog op de voet. "Ik heb alles gekeken. Dat de 21-jarige Van Foreest won is verrassend, en een heel gelukkige omstandigheid. Het betekent dat we iemand erbij hebben voor de wereldtop."

Ook voormalig wereldkampioen Garri Kasparov is vol lof over de zege van Van Foreest. "De tijd dat Nederlandse spelers als makkelijk doelwit werden gezien, is voorbij", twitterde hij:

Jorden van Foreest, die uit een ware schaakfamilie komt en twee jaar geleden pas debuteerde in het hoofdtoernooi in Wijk aan Zee, liet tijdens het toernooi inderdaad zien niet onder te doen voor de mondiale top-20. Sterker nog, hij won de beslissende partij van landgenoot Anish Giri, die al jaren tot de beste schakers van de wereld behoort.

Van Foreest wint Tata-schaaktoernooi na spectaculair slot: 'Drie zetten per seconde'

Van Timman had die beslissende partij overigens helemaal niet gehoeven. "Het was mij om het even wie er zou winnen. Ze deden niet voor elkaar onder en verdienden allebei de titel. Maar er moet een winnaar worden uitgeroepen, dat snap ik ook wel."

Toch is dat niet altijd zo geweest. In 1981 won Timman voor het eerst het toernooi, samen met Genna Sosonko. "Ik ben er nog altijd voorstander van dat een titel gedeeld kan worden."

De winst van Van Foreest mag dus onverwacht zijn, maar volgens Timman zeker geen toeval. "Hij heeft het gewonnen in de voorbereiding. Hij moet zijn tijd in aanloop naar het toernooi heel goed hebben besteed, waardoor hij de partijen goed las. Zelfs in de armageddon kon hij nog iets verrassends doen."

Dat is juist precies waar het misging voor wereldkampioen Magnus Carlsen, die zesde werd, denkt Timman. "Ja, dat zag je gewoon. Hij was minder goed voorbereid en daardoor gewoon niet goed genoeg."

Jan Timman in 1982 in actie tijdens een tweekamp tegen Viktor Kortsnoj

Dat Van Foreest zich nu op de kaart heeft gezet, moge duidelijk zijn. Maar dat hij het in zich heeft om wereldkampioen te worden, is geen vanzelfsprekendheid. "Er zijn niet zoveel wereldkampioenen", aldus Timman, die zelf twee keer dichtbij de wereldtitel was.

"Ik weet niet of hij daar koelbloedig genoeg voor is. Maar het is ook zeker niet uitgesloten."

In 2019 was de familie Van Foreest ook aanwezig op het Tata-toernooi waar Jorden in het hoofdtoernooi debuteerde:

Terug naar 2019: volle zalen bij Tata Steel voor schaakgezin Van Foreest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl