NOS Voetbal

Ajax verslaat AZ en is de grote winnaar van Super Sunday

Bekijk de samenvatting van AZ - Ajax

Het werd de Super Sunday waarop Ajax had gehoopt. De Amsterdammers zagen concurrent PSV met 3-1 onderuitgaan bij Feyenoord en wonnen zelf met 3-0 bij AZ. De voorsprong van Ajax op nummer twee PSV in de eredivisie groeide naar zeven punten.

Met Daley Blind op de plek van de geblesseerde Nicolás Tagliafico als linksback, Lisandro Martínez met Perr Schuurs in het centrum van de verdediging en met de 18-jarige Devyne Rensch voor het eerst in de basis als vervanger van de geblesseerde Noussair Mazraoui begon Ajax aan de topper in Alkmaar. De opstelling van AZ kende geen verrassingen.

Antony opent score

De eerste kans was voor de koploper. Rechtsback Rensch kwam op en probeerde AZ-doelman Marco Bizot te verschalken met een diagonaal schot. In de 14de minuut ging de bal wel in het doel. Blind zette voor van links, Davy Klaassen stapte over de bal, waarna Sébastien Haller Antony bediende. De Braziliaan plaatste de bal bekeken in de verre hoek.

  • Pro Shots
    Daley Blind (r) en Calvin Stengs (l)
  • ANP

Met een kopbal van Klaassen en een inzet van dichtbij van Edson Álvarez was Ajax dicht bij een tweede goal, maar Bizot voorkwam erger voor de thuisploeg. Ook Dusan Tadic had de 2-0 op zijn schoen. Zijn inzet door het midden werd door Bizot met kunst- en vliegwerk gekeerd.

Niet de middag van Gudmundsson

Aan de andere kant was Albert Gudmundsson steeds vrij, maar de IJslander had zijn vizier niet op scherp staan. Na een scherpe voorzet van Jesper Karlsson kopte hij bij de tweede paal recht op Ajax-sluitpost Andre Onana en op slag van rust deed hij hetzelfde, nadat Calvin Stengs de bal voor het doel had gekopt.

  • Pro Shots
    Albert Gudmundsson kopt
  • ANP

Het bleef niet de middag van Gudmundsson. Na rust produceerde hij een enorme afzwaaier en opnieuw een mislukte kopbal (over). In de 64ste minuut werd hij door AZ-trainer Pascal Jansen uit zijn lijden verlost en vervangen door Håkon Evjen.

Ajax was een stuk effectiever dan AZ en besliste de wedstrijd met een fraaie counter. Blind stond vanaf de linkerflank opnieuw aan de basis van de goal. Hij bediende Tadic en de aanvoerder vond met een verre voorzet Klaassen. Laatstgenoemde toonde geen twijfel en schoot de bal ineens uit de lucht in het doel.

Verschil in effectiviteit

Fredrik Midtsjø probeerde het namens AZ nog met een schot van afstand (redding Onana) en Myron Boadu miste na een fout van Perr Schuurs in de slotfase nog een grote kans van AZ. Daarmee illustreerde de spits het grote verschil tussen beide teams zondag: effectiviteit voor de goal. In blessuretijd maakte Neres, die eerder een goal zag worden afgekeurd vanwege buitenspel, er nog 3-0 van op aangeven van Tadic.

Met de zege deed Ajax niet alleen goede zaken aan kop van de eredivisie. Ook maakte Ajax een einde aan een zegereeks van zeven wedstrijden van AZ tegen clubs uit de traditionele top-3, sinds een 2-1 nederlaag bij Feyenoord op 20 april 2019. Met dertien punten achterstand op Ajax kunnen de titelaspiraties van AZ in de ijskast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl