Wolken boven een koud weiland in Groningen stad
NOS Nieuws

Koudste nacht in twee jaar, in Winterswijk staan ze op de schaats

Vannacht was de koudste nacht in ruim twee jaar tijd. In De Bilt werd met -5,2 graden de laagste temperatuur van de winter gemeten. Vorig jaar was de laagste waarde -4,3 graden, meldt Weerplaza.

Ook in het noorden, noordoosten en oosten van het land vriest het matig. Op het vliegveld van Groningen Eelde is het met -8,5 graden het koudst.

In Winterswijk kan worden geschaatst. Op de ondergespoten ijsbaan van de Winterwijkse IJs Vereniging is het ijs dik genoeg en staan de eerste schaatsers op het ijs, meldt Omroep Gelderland. Dat was nog even spannend, omdat er vanwege de avondklok pas vanaf 04.30 uur water gespoten kon worden.

In Friesland lag in de polder zelfs een dun laagje ijs. Reden genoeg voor sommige schaatsers om de ijzers uit het vet te halen:

Eerste schaatsers wagen zich op flinterdun ijs: 'Dat is de kick, er net niet doorgaan'

De vrieskou leidde tot problemen voor het treinverkeer in Gelderland. Op het spoor waren vanmorgen door wisselstoringen en rijp aan de bovenleiding ritten vertraagd of vervallen.

In Vlissingen heeft het voor het eerst in bijna twee jaar weer gevroren. Afgelopen nacht daalde de temperatuur daar naar -1,1 graden en daarmee heeft het er voor het eerst sinds 1 februari 2019 weer gevroren.

In de Zeeuwse plaats was er 729 dagen geen vorst, een recordlange reeks van aaneengesloten dagen zonder vorst voor die plaats.

1956

De huidige winter is niks vergeleken met die van 1956. Vijfenzestig jaar geleden beleefde Nederland de koudste februari in de Nederlandse meteorologische geschiedenis.

Op een aantal plaatsen vroor het 17 dagen meer dan 10 graden en op vijf dagen werd het kouder dan min 15 graden. De extreme kou kost enkele mensen het leven. Op 14 februari werd een barre Elfstedentocht verreden.

Bekijk hier een terugblik op de winter van 1956, toen winters nog wel streng waren: vijfenzestig jaar geleden:

Februari 1956 was de koudste maand uit de Nederlandse meteorologische geschiedenis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl