NOS Nieuws

Meer zwerfafval in natuurgebieden door wandelaars met snacks en koffie

Wandelen is sinds het begin van de coronacrisis steeds populairder geworden, en dat wordt vaak gecombineerd met het afhalen van een warme kop koffie of chocolademelk.

Een uitgelezen kans voor restaurants en koffietentjes langs heides en bossen om toch nog omzet te draaien. Maar dat merken boswachters ook: prullenbakken zitten overvol en niet iedereen ruimt zijn afval op.

"Het wordt elke week drukker", zegt boswachter Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat. "En dat zien we terug aan de afvalstromen. Veel bekertjes, pakjes drinken en flesjes afval. Ik denk dat we nu al de helft meer aan afval hebben dan in een normaal jaar."

Meer afvalbakken

Van koffie tot tosti's en appeltaart, warm en ready to go. Alles is te koop. "We zijn superblij dat we open mogen om koffie te verkopen", aldus Gideon de Looze van theehuis 't Bluk. "Dat brengt jammer genoeg meer afval mee, maar we zetten meer afvalbakken neer. Ook buiten ons terrein."

Daarnaast loopt het personeel van het theehuis regelmatig een rondje om koffiebekers en ander afval in de natuur op te ruimen.

Deze jonge wandelaar ziet wel veel rotzooi in de natuur:

Zwerfafval in de natuur: volle prullenbakken en mondkapjes langs de paden

Morgen belooft het opnieuw druk te worden in verschillende natuurgebieden. Er worden maatregelen genomen om de verwachte toeloop in goede banen te leiden.

Op de Posbank bij Rheden bijvoorbeeld. Daar staan morgen verkeersregelaars om te voorkomen dat het te druk wordt. Bezoekers krijgen een parkeerplaats toegewezen en als alle plekken bezet zijn, mag er niemand meer het natuurgebied in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl