Eindelijk WK-titel voor Brand op strand van Oostende

Lucinda Brand is in het Belgische Oostende wereldkampioene veldrijden geworden. Ze reed in de slotronde weg bij twee andere Nederlandsen, Annemarie Worst en Denise Betsema, en pakte haar eerste wereldtitel.

De 31-jarige Brand stond de afgelopen drie jaar wel op het podium, maar greep steeds net naast de titel. Ze volgt Ceylin Alvarado op als wereldkampioene.

Worst, die in de slotronde voor de vierde keer wegslipte na een lichte botsing met Brand, pakte op acht seconden zilver. Betsema greep het brons.

Annemarie Worst en Lucinda Brand op het strand van Oostende ANP

Het mulle zand en de steile brug zorgden voor een slopend gevecht op het Belgische strand. De uittredend kampioen ging als eerste de eerste bocht in, maar daar ging het mis. Alvarado gleed weg en ging onderuit. Voordat ze goed en wel weer op de fiets zat, lag ze ver achter Betsema, Brand en Worst.

Bij de eerste passage volgde ze al op 27 seconden van Betsema, die de beste was op het strand. Het leek erop alsof Alvarado, die terugkwam tot de vierde plaats, langzaam maar zeker de achterstand goedmaakte, maar bij de tweede passage was de voorsprong van Betsema op Alvarado alleen maar opgelopen: 0.36. Halverwege de derde ronde werd duidelijk dat er drie Nederlandse rijdsters gingen strijden om de titel, want Brand en Worst sloten aan bij Betsema.

Nadat Worst onderuit was gegaan in het zand, versnelde Brand. Betsema kon aansluiten, maar het initiatief lag vanaf dat moment bij de Rotterdamse. Maar ook Brand maakte een slippertje in het zware zand. Worst keerde terug in de voorlaatste ronde.

Lucinda Brand ANP

Opvallend: in die voorlaatste ronde besloot Brand, die voortdurend gecoacht werd door Sven Nys, van fiets te wisselen. Dat was praktisch niet nodig op de omloop. Betsema en Worst wisselden niet en reden zes seconden weg bij Brand.

Brand kon terugkeren in het wiel van Betsema, op het moment dat Worst nogmaals wegslipte. Toch kon Worst, die in 2020 nipt verslagen werd in de sprint door Alvarado, ook weer terugkeren en zelfs versnellen in de slotronde. Bij die versnelling moest Betsema een gaatje laten.

Het leek uit te draaien op een sprint, maar bij een bochtje raakten Brand en Worst elkaar, waardoor laatstgenoemde andermaal onderuitging. Dat bleek de beslissing in de wedstrijd.

Ryan Kamp, Pim Ronhaar en Timo Kielich ANP

Het was de tweede titel voor Nederland in evenzoveel veldritten in Oostende. Eerder op de middag reed Pim Ronhaar naar het goud bij de beloften, voor een andere Nederlander, Ryan Kamp.

STER reclame