Olof Palme-prijs naar Black Lives Matter-beweging
De Black Lives Matter-beweging heeft dit jaar de Olof Palme Prijs gewonnen. De prijs wordt vandaag uitgereikt in Stockholm.
Volgens de jury blijkt uit de internationale navolging van de protesten in de VS dat racisme en racistisch geweld nog altijd een wereldwijd probleem zijn. "Dat de krachtige stemmen van zwarte Amerikanen internationaal zo sterk aanslaan, laat zien dat het in feite draait om wereldwijde bedreigingen van de menselijke waardigheid en fundamentele mensenrechten."
De BLM-beweging ontstond in 2013 als reactie op de vrijspraak van de man die Trayvon Martin doodschoot. Het jaar daarop kreeg de beweging meer bekendheid door protesten die volgden op de dood van Michael Brown en Eric Garner. In 2020 volgden meer felle protesten in de VS toen George Floyd en Breonna Taylor om het leven kwamen na politiegeweld.
100.000 dollar
De Palme-prijs, waaraan een bedrag van 100.000 dollar is verbonden, wordt sinds 1987 toegekend aan personen of organisaties die werk verrichten in de geest van de vermoorde Zweedse politicus. Václav Havel, Amnesty International en Kofi Annan waren eerdere winnaars.
Vorig jaar werd de Britse schrijver John le Carré onderscheiden, omdat hij in zijn boeken internationale machtsspelletjes, corruptie bij multinationals en de opkomst van racisme en xenofobie aan de kaak stelde. Hij doneerde het prijzengeld aan Artsen zonder Grenzen.
Nominatie Nobelprijs
De Black Lives Matter-beweging is dit jaar ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De nominatie is ingediend door het Noorse parlementslid Petter Eide.
Volgens Eide heeft de BLM-beweging landen ertoe gedwongen naar het racisme in hun eigen samenleving te kijken, schrijft The Guardian. "Een van de belangrijkste uitdagingen in Amerika, maar ook in Europa en Azië, is de groeiende tegenstelling gebaseerd op ongelijkheid. Black Lives Matter is een heel belangrijke wereldwijde beweging geworden die raciale ongelijkheid bestrijdt."
Critici wijzen erop dat de protesten van de BLM-beweging soms een gewelddadig karakter hebben, maar Eide benadrukt dat de meeste demonstraties vredig verliepen. "Natuurlijk zijn er incidenten, maar de meeste zijn veroorzaakt door de politie of tegendemonstranten."
Trump
Volgens de regels van het Noorse Nobelcomité kan iedere politicus in een regering of nationaal parlement nominaties aandragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Een rechtse parlementariër droeg vorig jaar bijvoorbeeld president Trump voor, voor diens rol bij het normaliseren van de relaties tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Komende zondag is de deadline voor de toekenning van eind dit jaar.
Vorig jaar waren er in totaal 318 kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede. De prijs werd toegekend aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.