Eurocommissaris Stella Kyriakides
NOS Nieuws

Avondoverleg Europese Commissie en AstraZeneca zonder resultaat

Online overleg vanavond tussen de Europese Commissie en medicijnfabrikant AstraZeneca over de haperende levering van coronavaccins heeft geen concreet resultaat opgeleverd. Eurocommissaris Stella Kyriakides schrijft op Twitter dat ze teleurgesteld is over het "voortdurend gebrek aan helderheid" over de levering van de vaccins en dat ze een helder plan eist van AstraZeneca voor de snelle levering van de vaccins voor het eerste kwartaal.

"We zullen met de firma samenwerken om oplossingen te vinden en het vaccin snel aan de inwoners van de Europese Unie te leveren." Kyriakides repte wel van een constructief gesprek met topman Pascal Soriot.

Ze voegde eraan toe dat contractuele verplichtingen nagekomen moeten worden. "Vaccins moeten worden geleverd aan EU-inwoners."

Snel verslechterd

Sinds AstraZeneca vorige week vrijdag berichtte dat het aantal vaccins voor de Europese Unie in het eerste kwartaal geen 80 miljoen maar slechts 31 miljoen zou zijn, is de verhouding tussen de EU en de medicijnfabrikant snel verslechterd.

De Europese Commissie heeft 400 miljoen doses bij AstraZeneca besteld. Om er zeker van te zijn dat AstraZeneca al vanaf goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap EMA (waarschijnlijk aanstaande vrijdag) zou kunnen leveren, zegde de EU al een bedrag van 386 miljoen euro toe.

De EU vraagt nu dan ook: waar zijn de vaccins? In kringen van de Europese Commissie is te horen dat die vraag vanavond nog niet is beantwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl