Overleg AstraZeneca met Europese Commissie lijkt door te gaan: 'Spanningen hoog opgelopen'
Na veel onduidelijkheid over het geplande overleg tussen de Europese Commissie en farmaceut AstraZeneca van vandaag lijkt het erop dat het gesprek toch gaat plaatsvinden. De videobijeenkomst is vanavond om 18.30 uur gepland.
Eerder vandaag maakte een woordvoerder van de Europese Commissie bekend dat AstraZeneca de afspraak had geannuleerd. AstraZeneca ontkende dit. Nu zegt dezelfde commissiewoordvoerder dat AstraZeneca heeft laten weten alsnog mee te doen aan de videobijeenkomst.
De Europese Commissie en AstraZeneca praten vandaag opnieuw over het aantal vaccins dat AstraZeneca in het eerste kwartaal kan leveren. Een moeilijk gesprek wordt verwacht, aangezien Brussel niet te spreken is over het nieuws dat de farmaceut het eerste kwartaal geen 80 miljoen, maar slechts zo'n 30 miljoen vaccins zal leveren aan de 27 EU-landen.
Schuld
Beide partijen vinden dat de schuld voor de productietegenvaller niet bij hen ligt. Volgens AstraZeneca staat er in het contract met de EU slechts dat het z'n uiterste best moet doen om de beloofde leveringen na te komen. De EU vermoedt dat vaccins die in Nederland en België zijn geproduceerd, zijn gebruikt om productietegenvallers in het Verenigd Koninkrijk op te vangen.
De EU vroeg AstraZeneca eerder vandaag ook om het contract tussen de partijen openbaar te maken. Volgens de EU heeft de farmaceut de vertrouwelijkheid geschonden door in het openbaar te spreken over de zogenoemde 'best-effort'-clausule.
AstraZeneca heeft hier geen zin in, maar op de een of andere manier moet er wel verder worden gepraat.
"De spanningen tussen de twee zijn hoog opgelopen", zei EU-correspondent Sander van Hoorn eerder vandaag. Gisteren had de directeur van AstraZeneca in een aantal kranten gereageerd op de reactie van de Europese Commissie. "Hij zei dat de commissie niet zo emotioneel moet reageren. Dat is dus het klimaat waar we nu in zitten."
De farmaceut voelt zich nu de boeman, zegt Van Hoorn. "AstraZeneca heeft hier geen zin in, maar op de een of andere manier moet er wel verder worden gepraat, want er is een behoefte aan vaccins van de Europese Commissie die niet verdwenen is."