NOS Nieuws

Kabinet komt met nieuw schadefonds voor geplunderde bedrijven

Het kabinet komt met een nieuw fonds om bedrijven en ondernemers te helpen die schade hebben geleden tijdens de rellen van de afgelopen dagen. Minister Grapperhaus van Justitie kondigde vandaag in de Tweede Kamer de oprichting van een fonds 'Bedrijvenschade bij coronarellen' aan. Het is nog maar een werktitel, omdat het plan nog uitgewerkt moet worden.

De afgelopen dagen zijn bij de rellen winkels kapot gemaakt en geplunderd. De meeste bedrijfsschade kan teruggehaald worden via de verzekering. Maar dat dekt soms niet alle kosten, zegt Grapperhaus. Met het ministerie van Financiën wil hij daarom dit fonds oprichten.

Belastingcenten

De minister erkent dat zo'n fonds misschien verkeerd kan vallen, omdat "het dan lijkt alsof de schade van relschoppers wordt betaald van onze belastingcenten". Maar Grapperhaus zegt dat het kabinet, net als verzekeraars, ook gaat proberen om de kosten op de daders te verhalen.

Grapperhaus over het schadefonds voor gedupeerden van rellen

Minister Hoekstra van Financiën heeft vandaag ook gezegd dat onverzekerde winkeliers een beroep kunnen doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het kabinet heeft hierover gesproken met De Nederlandsche Bank en verzekeraars. Hoekstra verwacht dat alle schade op deze manier kan worden opgevangen.

Grapperhaus stuurt binnenkort meer details over het nieuwe schadefonds naar de Tweede Kamer. De VVD hoopt dat hij wel een andere naam bedenkt. Volgens de VVD hebben de rellen niets met het coronabeleid te maken en mag dat verband ook niet gelegd worden.

Onder meer in Den Bosch werd maandagavond geplunderd; deze winkeleigenaar reageerde ontdaan:

Eigenaar vernielde kiosk in tranen: 'Dit is zó verdrietig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl