Leden van de Proud Boys tijdens een demonstratie in Washington december vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Parlement Canada wil Proud Boys op lijst met terroristische groeperingen

In het lagerhuis van het parlement in Canada is unaniem gestemd voor een motie die premier Trudeau oproept om de neofascistische militie Proud Boys als een terroristische groepering aan te merken. De groepering wordt daarmee mogelijk verboden.

De rechtsextremistische Proud Boys zijn in de Verenigde Staten regelmatig betrokken bij gewelddadigheden. Zo nam de groep deel aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari.

De Canadese regering zei eerder al dat er bewijs tegen Proud Boys werd verzameld om de groepering op de zwarte lijst te krijgen. "Dergelijke lijsten geven een duidelijk signaal af dat Canada geen gewelddaden zal tolereren", aldus een woordvoerder van de minister voor Openbare Veiligheid. "Wanneer een organisatie op die lijst staat, bevriezen financiële instellingen de tegoeden ervan."

De motie, die was ingediend door de sociaaldemocratische Nieuwe Democratische Partij (NDP), roept de liberale regering-Trudeau op "om de middelen die tot zijn beschikking staan te benutten om te reageren op de verspreiding van racistische en haatdragende groeperingen, te beginnen met het onmiddellijk tot terroristische groepering verklaren van de Proud Boys." Om Trudeau onder druk te zetten om de motie op te volgen, startte de leider van de NDP een petitie.

De Canadees Gavin McInnes richtte de Proud Boys in 2016 op. Hij trok zich een jaar later terug uit de groep. Sindsdien wordt de groep geleid door de Amerikaan Enrique Tarrio. De Proud Boys zijn actief in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl