NOS Nieuws

Goed jaar voor Philips, mede door coronacrisis

Het jaar begon slecht, maar vanwege de grote vraag naar apparatuur die helpt bij het vaststellen en behandelen van corona heeft Philips toch meer kunnen verkopen. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2020.

De omzet groeide met 3 procent, en de winst bleef met 1,2 miljard euro op peil. Ondertussen kwamen er meer bestellingen binnen dan het jaar ervoor, en groeide het orderboek met 9 procent.

Inmiddels hebben ook meerdere kopers zich gemeld voor de afdeling huishoudelijke artikelen, die sinds vorig jaar te koop staat. Hoe ver die gesprekken zijn, kan topman Frans van Houten niet zeggen. Daarnaast sluit hij een beursgang, in plaats van een directe verkoop, niet uit, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Meer vraag door coronazorg

Omdat veel van de reguliere zorg door corona is uitgesteld, zaten ziekenhuizen minder te wachten op de gebruikelijke medische apparaten van Philips. De vraag naar monitors bij ziekenhuisbedden, ct-scanners waarmee diagnoses gesteld kunnen worden (zoals corona) en beademingsapparaten nam juist toe.

"Naar apparatuur voor acute zorg was heel veel vraag, op dit moment nog steeds, terwijl de planbare zorg is afgeschaald", zegt Van Houten. "Dat merken we ook heel sterk in onze omzet. En doordat mensen meer thuis zijn, was er meer vraag naar persoonlijke verzorging."

Vanwege de grote vraag naar medische apparaten heeft Philips de productie flink opgeschroefd. Hoewel dat ervoor gezorgd heeft dat de omzet afgelopen jaar nog kon stijgen, heeft het opschalen niet in alle gevallen goed uitgepakt.

Veel beademingsapparaten niet verkocht

In de lente begon het bedrijf met het uitbreiden van de productie van beademingsapparaten omdat de bestellingen binnenstroomden. De grootste order kwam van de Amerikaanse overheid, die ruim 42.000 apparaten zou afnemen. Philips investeerde 100 miljoen euro en wist de productie in een aantal maanden tijd te verviervoudigen.

In augustus, nadat er ruim 12.000 machines geleverd waren, meldde het bedrijf dat de Amerikaanse overheid er bij nader inzien toch minder nodig had dan ze eerder dacht. De behandeling van coronapatiënten was inmiddels verbeterd, waardoor ze minder vaak aan de beademing hoefden. Voor de gevallen dat dat wel moest, was de overheid inmiddels voorzien.

We hebben nog steeds een flinke voorraad ls gevolg van het afzeggen van die order in Amerika.

Philips-topman Frans van Houten

Daarmee ging een streep door de bestelling van de overige 30.000 apparaten. Een paar honderd miljoen euro aan omzet kwam op losse schroeven te staan.

"Wij hebben nog steeds een flinke voorraad als gevolg van het afzeggen van die order in Amerika", zegt Van Houten. "We zien wel, ook als gevolg van de tweede golf van de pandemie, dat er veel landen zijn die nog altijd niet genoeg capaciteit hebben in de ziekenhuizen, in de intensieve verzorging."

Of dat betekent dat hij de door de VS geannuleerde apparaten alsnog verkocht krijgt is niet zeker. Van Houten: "Dat hoop ik, ik weet het niet zeker."

Mogelijk beursgang

Afgelopen jaren is Philips steeds meer veranderd van een bedrijf dat een veelheid aan elektrische apparaten en verlichting maakte, in een technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in medische zorg. Het sluitstuk op die transformatie is het afstoten van de tak met huishoudelijke artikelen, zoals koffiezetapparaten, stofzuigers en strijkijzers. Bij de presentatie van de jaarcijfers vorig jaar, maakte het bedrijf bekend deze afdeling te willen verkopen.

Volgens Van Houten is er veel interesse voor de afdeling. Hoeveel partijen geïnteresseerd zijn, wil hij niet zeggen. Tegelijk benadrukt hij dat het bedrijf ook nog andere opties openhoudt voor het afsplitsen van de afdeling, zoals een beursgang. Dat deed Philips eerder ook met de iconische lichttak. Die ging vervolgens zelfstandig verder als Philips Lighting, later omgedoopt tot Signify.

Overnames

De opbrengst zou het bedrijf kunnen investeren in de verdere specialisatie van Philips als medisch tech-bedrijf, dat zich steeds verder toelegt op medische data en zorg op afstand. Afgelopen tijd kocht Philips meerdere gespecialiseerde medische bedrijven op. Een maand geleden nog het Amerikaanse Bio Telemetry, dat zich richt op hartbewaking op afstand.

Overigens blijven de elektrische tandenborstels en scheerapparaten voorlopig wel onderdeel van Philips. Die tak brengt het bedrijf nog veel op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl