Tafel Studio Voetbal NOS

Calvin Stengs was een van de opvallende spelers aan de zijde van AZ in de topper tegen Feyenoord, die de Alkmaarders met 3-2 wonnen. De aanvaller gaf in De Kuip een assist en leidde een strafschop in. De meningen in Studio Voetbal over de voetballer zijn verdeeld. "Ik erger me wezenloos aan Stengs", zegt Rafael van der Vaart.

Volgens Van der Vaart is Stengs in potentie de beste speler van de eredivisie, maar brengt de 22-jarige speler van AZ te weinig. Van der Vaart ziet een mooie taak weggelegd voor Frank de Boer, wiens dochter een relatie heeft met Stengs. "Niet als bondscoach, maar als schoonvader moet Frank echt zeggen: Kom op man, wees een kerel!"

Pierre van Hooijdonk keek tijdens de boeiende topper met speciale aandacht naar Stengs. "Hij is geen nummer tien", aldus de analist. "In de eerste helft was hij heel matig, de tweede helft was beter. Op dit moment zou ik hem niet selecteren voor het EK. Als nummer tien sowieso niet."

'Erger me wezenloos aan Stengs'

"Ik vind je wel heel kritisch", zegt Arno Vermeulen. "Hij is een speler waar je vrolijk van wordt. Ik zie het probleem niet zo."

Theo Janssen, die online vanuit huis meepraatte: "Hij heeft zo veel kwaliteit en altijd goede momenten. Maar als hij de zijlijn niet dichtbij heeft, heeft hij het moeilijk. Hij brengt te weinig."

Van der Vaart vraagt zich af wat na AZ de volgende bestemming van Stengs moet worden. "Niet het buitenland", reageert Vermeulen. Ajax dan? Dan moet hij volgens Van der Vaart wel meer pit krijgen. "Frank (de Boer, red.) haat verliezen en kan hem dat bijbrengen. Misschien net dat stukje waardoor hij bij FC Barcelona of Real Madrid belandt."

'Geloof niet dat Real belangstelling heeft voor Senesi'

Feyenoorder Marcos Senesi maakte tegen AZ een zwakke indruk. De naam van de 23-jarige verdediger valt regelmatig in het transfergeruchtencircuit. "Ga niet roepen dat Real Madrid belangstelling heeft en dat hij 20 miljoen euro moet opbrengen", zegt Van der Vaart. "Dat doet waarschijnlijk zijn zaakwaarnemer. Dat geloof ik niet. Voor 10 miljoen zou ik hem wegbrengen. Hij komt in alles tekort."

"Hij is een prima verdediger als hij omringd wordt door andere verdedigers", aldus Van Hooijdonk. "Grotere ruimtes om zich heen trekt hij niet. Daar is hij niet snel genoeg voor."

'Geloof niet dat Real belangstelling heeft voor Senesi'

Een andere Feyenoorder, spits Nicolai Jørgensen, staat naar verluidt in de belangstelling van het Turkse Galatasaray. "Het zou jammer zijn als hij weggaat", zegt Vermeulen.

Over winteraanwinst Lucas Pratto zijn de gasten aan tafel het eens. "We kunnen concluderen dat hij een paniekaankoop is geweest", zegt Vermeulen. Van Hooijdonk moet bij het zien van Pratto denken aan Theo Janssen: "Niet snel en wat aangekomen."

Janssen: "Hij lijkt wel op me, maar ik had meer techniek."

Ook bij Ajax is het niet stil wat betreft transfergeruchten. Quincy Promes vertrekt mogelijk naar Spartak Moskou, dat volgens Russische media 12 miljoen euro over heeft om de aanvaller terug te halen naar Rusland.

"Voor alle partijen een goede zaak", zegt Vermeulen over de speler die, onschuldig tot het tegendeel is bewezen, in december enkele dagen in hechtenis zat voor vermeende betrokkenheid bij een steekpartij.

Ten Hag naar Gladbach? 'Zou geen handige keuze zijn'

Niet alleen Promes wordt in verband gebracht met een buitenlandse club. Ook de trainer van Ajax zou in de belangstelling staan. Erik ten Hag wordt door het Duitse Bild genoemd als kandidaat voor een overgang naar Borussia Mönchengladbach, als de huidige trainer Marco Rose naar Borussia Dortmund vertrekt.

"Hij staat op een lijst met drie kandidaten", zegt Vermeulen. "Volgens Duitse collega's is er echt contact geweest. Bij ons gaf Ten Hag voor de camera geen harde ontkenning, bij ESPN wel."

Ten Hag naar Gladbach? 'Zou geen handige keuze zijn'

Van der Vaart zou een keuze voor de huidige nummer vijf van Duitsland riskant vinden. "Bij Gladbach kan het alleen maar slechter gaan. Geen handige keuze. Het is geen ploeg in nood. Dortmund zou wat dat betreft een betere keuze zijn. Die spelen slecht."

Theo Janssen sluit zich daarbij aan. "Dortmund is een club in problemen, Gladbach speelt juist erg goed. Ik zou dat niet doen."

De vraag is wel of Ajax Ten Hag, die een contract heeft tot medio 2022, zou laten gaan. Van Hooijdonk: "Marc Overmars zou er alles aan doen hem te behouden."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal over Willy Janssen (door Frank Heinen), Korte Corner over Vitesse (door Marcel van Roosmalen) en Eredivisieweekend in vogelvlucht. Verder een samenvatting op muziek van Feyenoord-AZ.

STER reclame