Van der Poel aan het elastiek bij Van Aert in laatste wereldbeker van het seizoen

Veldrijder Wout van Aert heeft zondag in het Belgische Overijse zowel de dagzege als het wereldbekerklassement op zijn naam geschreven. De renner van Jumbo-Visma pakte op overtuigende wijze (en voor het eerst in zijn carrière) de zege.

Van Aert bleek een maatje te groot voor iedereen in de modder. De enige die nog enigszins kon volgen was - uiteraard - Mathieu van der Poel, maar de inzet van de Nederlander bleek niet voldoende. Een lekke band bezorgde Van der Poel al vroeg in de wedstrijd een flinke achterstand ten opzichte van zijn Belgische rivaal.

Vooraf was al duidelijk dat de strijd voor het eindklassement in de wereldbeker én de dagzege zou gaan tussen de twee veldrijders. Van Aert kon de huidige wereldkampioen gedurende de wedstrijd ook maar moeilijk van zich afschudden. Maar de twee namen zo'n grote afstand van de andere renners dat al snel duidelijk werd dat de Belg het wereldbekerklassement wel veilig had gesteld. Van Aert had immers aan een eerste of tweede plek genoeg om zeker te zijn van de eindzege.

Twee keer naar de grond

Na de lekke band van Van der Poel en als gevolg daarvan een achterstand van een halve minuut op Van Aert, kon de Nederlander nog wel de kracht vinden om het gat weer te dichten tot zo'n tien seconden. Maar de achtervolging op zijn rivaal kostte zoveel adem dat Van der Poel niet verder kwam en weer even terugzakte.

Een tweede val in de zesde van acht rondes bleek de mokerslag voor de huidige wereldkampioen. Van Aert hoefde daarop alleen nog maar de wedstrijd naar huis te rijden en dat deed hij. Van der Poel eindigde uiteindelijk op ruim een minuut achterstand.

De Belg gaat door de dubbele winst met een zelfverzekerd gevoel naar het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende volgend weekend, mits deze doorgaat.

Eerder op de dag veroverde Ceylin Alvarado de laatste wereldbekerveldrit van het seizoen. De 22-jarige Nederlands, Europees en wereldkampioene, die zaterdag ook won in Hamme, reed op een glibberig parcours al in de eerste ronde weg.

Denise Betsema sloot aan en even later meldden ook Lucinda Brand en Manon Bakker zich. Brand wist als beste loper van de vier Bakker en Betsema, die vaak uitgleed, te lossen. Alvarado brak niet, nam in de voorlaatste ronde weer de leiding en stond die niet meer af.

Brand had al drie van de vorige vier wereldbekerwedstrijden gewonnen en was al zeker van de eindzege in het klassement.

Alvarado wint laatste wereldbekerwedstrijd en maakt diepe buiging

STER reclame